Vičete li na svoju decu? (ANKETA)

Autor:

Vikanje je naizgled potpuno bezazleno, ali posle ovoga ćete možda promeniti mišljenje.

19
A- A A+

Prema istraživanju Univerziteta u Pitsburgu, uvek treba dati prednost edukaciji i smirenom objašnjavaju, pre nego vikanju na decu. Stručnjaci su utvrdili da vikanje može da ostavi posledice na ponašanje dece.

Preciznije, utvđeno je da deca na koju roditelji često viču imaju problem sa kontrolisanjem negativnih emocija, poput besa, agresivnosti, kao i probleme sa nedostatkom samopouzdanja, a skloniji su i depresiji.

Oni čak tvrde da vikanje može da ostavi iste emocionalne posledice kao i fizičko kažnjavanje dece.

"Roditelji koji viču na svoju decu misle da će ih na taj način možda bolje vaspitati, ali ne možete da očekujete da se deca ponašaju drugačije i da kontrolišu svoje emocije, ako vi niste u stanju da kontrolišete svoje", kažu stručnjaci.

Umesto vikanja, oni savetuju da se, kada osetite da vam situacija izmiče kontroli i da ne možete da obuzdate emocije, odvojite od deteta na nekoliko minuta, dok se ne smirite.

Imajte na umu da kakva će ličnost biti vaše dete kada odraste, u velikoj meri zavisi od veze koju je izgradilo sa vama.

Sve to, naravno, ne znači da je "smak sveta" ako povremeno viknete na svoje dete, već se to odnosi, pre svega, na roditelje koji decu vaspitavaju isključivo galamom i vikom.


Sve vesti