Užas u srpskim rekama - ovo je spas! (FOTO)

Revolucija na srpskim rekama je počela - na reci Raškoj u mestašcetu Batnjik u blizini grada Raške danas je otvorena prva brana koja sprečava ambalažni otpad da uđe u reku. MONDO je bio na licu mesta.

Užas u srpskim rekama - ovo je spas! (FOTO) Foto: MONDO/Danijela Pašić

Sama brana ne izgleda kao prava brana, već više kao čudna "skalamerija" napravljena od bova nanizanih na sajlu i pričvršćena za obale reke. Te bove ne dozvoljavaju smeću i ambalažnom otpadu da pređu branu. A svo to smeće, umesto dalje nizvodno ka Ibru, završava u specijalnom metalnom kontejneru iz kog se kasnije vadi i reciklira.

Brana je napravljena od prohroma, specijalnog ekološkog materijala koji ne rđa i može da potraje i 100 godina.

Iako laički gledano ne izgleda baš grandiozno, ovaj jednostavan izum, koji je srpska projektantska kuća uradila po ugledu na slična evropska rešenja, mogao bi da bude pravi spas za zagađene manje srpske reke.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJETo je danas, na otvaranju brane, rekao i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, priznajući da je i sam bio skeptičan kada su mu iz opštine Raška i kompanije Sekopak, koja je sve finansirala sa 100.000 evra, pre više meseci predložili ovaj projekat.

Ispostavilo se, kaže, da je reč o tehničkom rešenju koje bi moglo da bude idealno za veliki broj manjih reka u Srbiji.

Predstavnici Sekopaka za MONDO su objasnili da na velikim, plovnim rekama, ovakve brane ipak ne bi bile rešenje, ali svi naši sagovornici su saglasni da će i na njima biti bolje kada se očiste manje reke koje se u njih ulivaju.

Ministar Nedimović je rekao da će Ministarstvo pratiti ovaj projekat i ukoliko se pokaže uspešnim, iste brane će biti postavljene na mnogim drugim manjim rekama u zemlji, a novac za njih izdvojiće država.

Izvor: MONDO/Danijela PašićOtvaranju brane su pored ministra i predstavnika kompanije Sekopak, prisustvovali i američki ambasador Kajl Skot, kanadski ambasador Filip Pinington, predstavnici opštine Raška, kao i kompanija koje su partneri Sekopaka.

Među tim kompanijama su i američke i kanadske kompanije koje posluju u Srbiji.

Ni američki ambasador nije krio razočaranje stanjem na rekama u Srbiji, ističući da je smeće koje se na njima vidi neverovatan kontrast lepoti prirode.

"Zagađenost vaših reka stvar je kojom treba da bude zabrinut ceo narod Srbije", rekao je Skot, ukazujući da bi najviše pažnje trebalo posvetiti edukaciji dece i mladih kako buduće generacije ne bi ni bacale smeće u reke, pa ovakve brane ne bi ni bile potrebne.

Stanje na reci Raškoj, kako su se uverili mnogobrojni gosti i novinari, deluje više nego dramatično.

Obale reke, šiblje i drveće prekriveni su naslagama plastičnih kesa, limenki i plastičnih flaša.

Predsednik opštine Ignjat Rakitić najavio je da će narednih meseci 40 radnika koje je opština angažovala očistiti obe obale reke, i da će uz upotrebu brane, potpuno čista voda iz reke Raške ulaziti u Ibar.

Izgradnju ove prve, ekološke brane u Srbiji finansirale su i kompanije Apatinska pivara, Tetra pak, Knjaz Miloš, Ball i CRH.

PROČITAJTE JOŠ:

ANKETA: Zašto smo stoka!?


Propada srpsko čudo prirode (FOTO)

BEOGRADE, MORA LI OVAKO??? (FOTO)DOBRO POZNATE SLIKE IZ BEOGRADA (nažalost)
Povezano

Sve vesti