Vaša veza je savršena ako…

Autor:

Kada ste u ozbiljnoj, stabilnoj vezi, delite skoro sve i nemate problem sa tim. Međutim, možda vam nije tako lako da sa partnerom podelite neke ličnije stvari, kao na primer seksualne fantazije.

5
A- A A+

Međutim, novo istraživanje pokazuje da upravo to - otvorenost koja vam omogućava da o tome razgovarate - dosta govori o kvalitetu vaše veze.

Za potrebe studije, istraživači su ispitivali parove koji su u vezi najmanje 2,5 godina, o stabilnosti veze, njihovoj komunikaciji, koliko su zadovoljni seksualnim životom, koje informacije o seksu dele sa partnerom, da li razgovaraju o temama koje partner smatra "neprijatnim".

Evo šta su otkrili: Parovi koji su najzadovoljniji seksualnim životom uglavnom su prijavili dobru komunikaciju sa partnerom, veoma su zadovoljni vezom i oboje smatraju da je njihov odnos čvrst i stabilan.

Oni su takođe i skloniji tome da sa svojim partnerom otvoreno razgovaraju o seksualnim fantazijama, u odnosu na one koji se osećaju manje prijatno u vezi. Praktično, razgovor o seksusalnim fantazijama je povezan sa opštim zadovoljstvom vezom, kažu naučnici.

Stručnjaci objašnjavaju da su ljudi generalno najnervozniji kada treba da pričaju sa partnerom o svojim prošlim seksualnim iskustvima, analnom seksu i pornićima. Međutim, nije im toliko neprijatno kada se povede razgovor o seksu, bezbednom seksu ili onome što vole da im partner radi - a o svemu tome je dobro pričati sa partnerom.

Povezanost između toga da li možete da razgovarate sa partnerom o seksualnim fantazijama i toga koliko ste zadovoljni vezom, donekle ima smisla. Ako zaista verujete svom partneru i osećate se dovoljno prijatno u njegovom prisustvu, verovatno ćete bez problema sa njim razgovarati o svojim fantazijama.

Sa druge strane, ako ste u ozbiljnoj, stabilnoj vezi, ali još uvek niste dovoljno otvoreni da biste razgovarali o fantazijama, imajte na umu da bi to moglo da vas zbliži.

Sve vesti