Zaleđeni kondomi umanjuju bol posle porođaja

Autor:

Jedan novopečeni tata ima neobičan savet kako da mame olakšaju sebi bolove posle porođaja, a žene širom sveta su oduševljene.

0
A- A A+

Martin Venles kaže da je jedan od najboljih saveta koji je njegova žena dobila posle porođaja, u vezi sa tim kako da sebi olakša bolove, korišćenje "ledenih štapića".

Zapravo, reč je o kondomu napunjenom vodom i zaleđenom, koji novopečene mame treba da drže između novu kako bi umanjile bolove i otok.

Martinova žena je u bolnici nakon porođaja dobila mali frižider napunjen zaleđenim kondomima, a to je i tehnika umanjenja postporođajnih bolova u koju se zaklinju mnoge žene.

Da li je to zaista dobra ideja ili je jedan od onih uvrnutih saveta koji se jednostavno prošire Internetom?

Ginekolog dr Šazia Malik kaže da je ovo odličan način da sebi olakšate bolove posle porođaja, ali da bi pre toga trebalo da se konsultujete sa svojim ginekologom, kako bi utvrdio da li je to preporučljivo u vašem konkretnom slučaju.

"Zaleđeni kondomi mogu da olakšaju bol i otok oko perineuma", kaže ginekolog.

Međutim, to ne znači da tek tako treba da poslušate savet, pre nego što se upoznate sa detaljima.

Najpre, nikako ne bi trebalo da prezervativ napunjen vodom i zaleđen stavljate U vaginu - trebalo bi da ga držite spolja, oko vulve i perineuma, kako biste umanjili bol i zapaljenje.

U suprotnom, zaleđeni kondom ubačem u vaginu, može da uzrokuje bolove i infekciju.

Takođe, ako odlučite da na ovaj način sebi olakšate postporođajne bolove, ne zaboravite da zaleđeni kondom prekrijete nekim platnom, kako ne biste led stavili direktno na spoljni deo genitalija.

"Ni slučajno ne stavljajte jedan zaleđeni kondom više puta, operite ruke pre nego što ih ‘napravite’, ali i nakon što ih stavite. Ne bih preporučila da ih koristite u slučaju da imate rane, a ukoliko primetite bilo kakav znak infekcije ili vam se bolovi i otok ne povlače, obavezno se javite lekaru", savetuje ginekolog.

Sve vesti