Tanjug

UNS ne podržava zahteve protesta

Autor:

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da neće dati podršku političkim zahtevima "Protesta protiv diktature" za smenu urednika Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine.

10
A- A A+
protest, deveti dan, protesti, studenti, izbori 2017 Foto: Mondo/ Goran Sivački

Iza tih zahteva su stali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

UNS je u današnjem saopštenju naveo da se protivi "svakom političkom pritisku na urednike javnih servisa, ali apeluje na kolege da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda u svom radu".

"Način izveštavanja o protestima je pitanje uređivačke slobode, ukoliko je u skladu sa standardima profesije. UNS ohrabruje javne servise da obezbede okvir za javnu debatu o protestima i njihovim uzrocima i da građanima pruže što je moguće veći uvid u svu raznolikost gledišta koja vlada u srpskom društvu", navedeno je u saopštenju.

UNS je predložio da se pokrene široka rasprava o predizbornom izveštavanju, uključujući i izmene zakona kojima bi se propisala obaveza izvršne vlasti da četiri nedelje pre izbora ne organizuje događaje koje bi mogla da koristi u svrhu izborne kampanje (kao što su otvaranja fabrika, potpisivanje međudržavnih sporazuma, posete na visokom nivou i slično).

"Ovakva praksa dala je rezultate u Velikoj Britaniji, pored ostalog i time što je pružila egzaktan okvir za ocenjivanje rada javnog servisa", saopštio je UNS.

Povezano

Sve vesti