U vrtiću uče o seksualnom nasilju: Vaše mišljenje?

Autor:

Mališani od tri do pet godina uskoro će u vrtićima učiti o delovima tela koje je prijatno i neprijatno dodirivati, a to je izazvalo podeljenu reakciju u društvu. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

17
A- A A+

Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije pri Ministarstvu prosvete, vrtićima i školama je poslala stručno uputstvo koje je uradila u saradnji sa NVO Incest trauma centar, a u vezi sa učenjem dece o problemu seksualnog nasilja. Ovo uputstvo izazvalo je brojne polemike.

Delovi tela koji su pokriveni donjim rubljem ili kupaćim kostimom se nazivaju privatni delovi. Oni pripadaju samo tebi i imaš pravo da kažeš "ne" kad te dodiruju po njima. Učimo naglas svi: Moje telo pripada meni, nije tvoje od glave do pete, tražim da me svi poštujete - jedna je od lekcija koju deca u vrtiću treba da savladaju.

Izmeniće pojedine delove

Iz Ministarstva prosvete kažu da priručnici nisu konačni. U saradnji sa stručnim saradnicima, pojedini delovi biće prilagođeni uzrasnim karakteristikama dece. Oni nisu obavezujući i namenjeni su nastavnicima, to nisu udžbenici, saopšteno je iz Ministarstva.

Zatim, na 30. strani je istaknut crtež golih devojčice i dečaka, a od deteta se traži da obeleži gde voli, a gde ne voli da ga "dodiruju".

"Dete od tri, četiri ili pet godina biće, u najmanju ruku, zbunjeno ovakvom nastavom. Naime, sastavljači paketa reč 'dodirivati' koristili su prvenstveno u seksualnom smislu. Dete koje nije bilo žrtva seksualnog nasilja sigurno neće razumeti takvo značenje reči 'dodirivati'. Pogotovo će biti zbunjeno kada bude trebalo onu važnu mudrost 'moje telo pripada meni' nekome da saopšti. I to kome - roditelju dok mu pere guzu ili kosu", kaže za "Kurir" sociolog i politikolog Slobodan Antonić, i dodaje da nije u redu učiti tako malu decu da je "seksualno" nasilje kada ih bake ili tetke s ljubavlju "cmaču".

Društvo remeti porodicu

Psihijatar dr Milan Milić smatra da program nije prilagođen deci našeg kulturološkog podneblja.

"Nije u skladu sa našim shvatanjem porodice i sveta. Deca bi mogla da budu veoma zbunjena sadržajem koji nije namenjen njihovom uzrastu i čiji roditelji nisu tako vaspitavani da bi mogli da im približe. Evidentno je preterano uplitanje društva u porodicu, kojoj se nameću neke vrednosti i ponašanja, što predstavlja uplitanje u najdublju intimu".

U osnovnoj školi uče o analnom seksu

U "paketu za osnovnu i srednju školu" uči se o analnom i oralnom seksu, kao i o francuskom poljupcu. "Osoba koja ljubi dotiče jezik druge osobe. Nadražuje usne, usta i jezik, i pruža osećanje prijatnosti i uzbuđenja".


Sve vesti