Opet poskupljuje gorivo?

Autor:

"Večernje novosti" pišu da bi odmah posle uskršnjih praznika gorivo na domaćim pumpama moglo da poskupi u proseku za dva dinara.

61
A- A A+
gorivo, pumpa, dizel, oldtajmeri, sajam automobila, beogradski sajam, automobili, kola, stari automobili Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Povećanje cene nafte na međunarodnom tržištu već posle praznika najverovatnije će podići i cenu benzina i dizela, navodi ovaj list.

Cena referentne nafte tipa brent je u poslednjih dvadeset dana povećana za nešto više od 10 odsto i dostigla je nivo od 56 dolara za barel.

Ovo povećanje kod nas će se "preliti" u rezervoare, tako što će dizel koštati do 155 dinara za litar, a bezolovni benzin do 148 dinara po litru
, pišu "Novosti".

Veće cena na pumpama vozači su zatekli već u februaru, a koje je najviše bilo uslovljeno povećanom akcizom za naftne derivate koje je nametnula država. Sada se očekuje još jedan talas, ovoga puta zbog političkih i ratnih tenzija u Siriji.

"Poskupljenje se očekuje u visini do dva dinara po litru", procenuje Boban Atanacković iz AD "Nafta". 

Ako ćete kolima na put: Koliko gde košta gorivo

Ovaj nivo cene je u potpunosti u skladu sa predviđanjima većine stručnjaka, koja je očekivala da će prosečna cena barela brenta u 2017. biti oko 60 dolara.

U slučaju drastičnih poskupljenja nafte na svetskom tržištu, u Udruženju naftnih kompanija Srbije smatraju da država ima izlaz - smanjenje akcize.

"U skladu sa Zakonom o akcizama Vlada Srbije može da umanji nivo akciza do 20 odsto bez promene zakona i da ih vrati do zakonom propisanog nivoa po prestanku poremećaja", kažu u UNKS.

Ovu mogućnost je Vlada Srbije, poput mnogih vlada u Evropi iskoristila 2012. godine, čime je ublažen dramatični skok cena goriva na sve potrošače.

Šta se u Srbiji više vozi - dizelaši ili benzinci

Sve vesti