Beta

NBS objasnila: Inflacija veća jer je napolju zima

Autor:

Da u Srbiji porastu cene, odnosno da bude zabeležena viša inflacija, uticalo je hladno vreme, objašnjava Narodna banka Srbije.

8
A- A A+

Na rast međugodišnje inflacije u Srbiji, kao i u ostalim evropskim zemljama, proteklih meseci je uticalo poskupljenje naftnih derivata izazvano rastom svetske cene sirove nafte u drugoj polovini 2016. godine, kao i povrća usled nepovoljnih vremenskih prilika početkom ove godine, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

inflacija Foto: Ilustracija MONDO/Podaci NBS

Kako je podsetila NBS, januar ove godine je bio najhladniji u poslednjih preko 30 godina, što se nepovoljno odrazilo na domaću ponudu povrća, a pošto su slični vremenski uslovi bili i u većem delu Evrope, to je ograničavalo i uvoz.

"Kao i u drugim zemljama, uticaj hladnog vremena na inflaciju je privremen i sa normalizacijom vremenskih prilika očekujemo da će doći do postepenog iščezavanja ovog efekta. Da su inflatorni pritisci i dalje niski, potvrđuje i kretanje potrošačkih cena po isključenju hrane, pića, energije i cigareta (bazna inflacija) koje su u prvom tromesečju ove godine neznatno povećane i to za 0,2 odsto", navela je NBS.

Centralna banka očekuje da će inflacija i u narednom periodu ostati niska i stabilna i da će se kretati u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 procentnih poena.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u martu iznosila 3,6 odsto.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti