Veliki petak je dan kada pravoslavni vernici kuvaju i farbaju uskršnja jaja. Evo koje greške najčešće pravimo prilikom kuvanja jaja i kako da ih izbegnete.
Računajte na to da će neka jaja da puknu prilikom kuvanja ili farbanja, ali će ih biti manje ako izbegnete ove greške.
Odgovarajuća šerpa
Ako uzmete malu šerpu i u njoj nameravate da skuvate više od tri jaja, računajte na to da se neka neće skuvati, a da će neka pući. Dakle, broj jaja koji kuvate odjednom mora da odgovara veličini šerpe.
Ključala voda
Želite da ubrzate proces kuvanja i jaja stavljate u ključalu vodu? Pravite veliku grešku jer ćete tako postići samo da puknu! Jaja kuvajte tako što ćete ih staviti u hladnu vodu, a onda zagrevati - tako će se ona zagrevati zajedno sa vodom i ravnomerno će se skuvati.
Predugo kuvanje
Možda ih ne kuvate namerno predugo, nego jednostavno zaboravite koliko je prošlo od kada ste ih stavili na ringlu… Ako želite da vaša jaja budu jestiva, ne kuvajte ih duže od deset minuta - i navijte alarm ako treba da vas opomene!
Posle kuvanja…
Kada završite kuvanje, operite jaja hladnom vodom, kako ne bi nastavila da se kuvaju "unutra".