O uspehu crveno-belih: "MVP došla sa drugog časa"

Autor:

Trener ŽKK Crvena zvezda u razgovoru za MONDO objasnio kojim i kakvim putem su njegove igračice došle do duple krune, uz višegodišnji napredak tima i kluba.

O uspehu crveno-belih: "MVP došla sa drugog časa" Foto: MN Press


ŽKK Crvena zvezda ispisao je u sredu jednu od važnijih stranica svoje istorije.

Izabranice trenera Dragana Vukovića donele su klubu prvu titulu posle 13 godina, a drugu u poslednje dve decenije nekadašnjeg šampiona Evrope.

Košarkašice Zvezde završile su sezonu ubedljivim trijumfom u trećoj utakmici protiv Radivoja Koraća, trostrukog uzastopnog prvaka, čime su zaokružile godinu za pamćenje, tokom koje su osvojile i Kup Srbije i učestvovale u regionalnoj ligi.

Šef struke crveno-belih devojaka sve zasluge za ovakav kraj sezone pripisuje svojim izabranicama.

"Veoma sam ponosan na devojke i na rezultat, zaista. Osvojili smo titulu praktično sa dečijim timom", rekao je Vuković u četvrtak za MONDO.

U osvrtu na sezonu, trener crveno-belih objasnio je da je ostvareni uspeh rezultat trogodišnjeg rada na projektu, koji je dao rezultat i pre nego što je bilo očekivano.

"Još pre tri godine smo počeli, sa decom koja su tada imala po 15-16 godina. Bile su ubedljivo najmlađe, bili smo sedmi i napredovali do ovog nivoa. Ne bih rekao da smo napravili veliko iznenađenje, ali mogu da kažem da je uspeh došao možda i godinu pre nego što sam predviđao. Pre tri godine postojalo je samo nadanje, koje je postajalo realnije dok su ova deca odrastala, sazrevala, napredovala...".

Kao najslikovitiji primer ovog uspeha, trener Zvezde izdvojio je Minu Đorđević, najkorisniju igračicu finala.

"One sada imaju 18 godina, a njihovi napori su zaista izuzetni. Na primer, imamo Minu Đorđević, zvanično najkorisniju igračicu, koja je juče otišla sa drugog časa iz gimnazije da bi igrala u finalu. Deca su zaista vredna, borbena i to se može videti i na njihovom nastupu i kada igraju 'egal' meč i kada vode 30 razlike"."Velika zahvalnost muškom klubu"

Naglasivši uspešnu saradnju sa muškom sekcijom, Vuković je izrazio zahvalnost predsedniku KK Crvena zvezda Nebojši Čoviću. "Podsećam još jednom, ovo je bio trogodišnji projekat. Dobili smo pre svega infrastrukturu muškog kluba, koji nam je izašao u susret, na čelu sa Nebojšom Čovićem i moram da mu se zahvalim jer naša deca koriste halu u svako doba dana. Uz to, dobili smo neograničen broj termina, devojke igraju za stipendije koje su zaista simbolične i kako smo rasli tako je i podrška muškog kluba postajala sve značajnija i veća. Tu ističem i podršku Vesne Čović, zatim Anđe Vukmirović, koja je uložila ogromnu energiju, a onda i aktuelnoj predsednici Nataši Kovačević i Zoranu Kovačeviću, iskusnom stručnjaku koji je takođe dao ogroman doprinos ovom rezultatu. Imamo kvalitetnu upravu, koja uspeva da prati ovu decu i nadam se da će to uspeti i ubuduće"

Uz Đorđevićevu, u poslednjoj utakmici sezone istakle su se i najefikasnija Milina Mišeljić sa 15 poena, Aleksandra Katanić sa 12 i skoro tripl-dabl učinkom (12 p, 9 sk, 8 as), kao Marija Prlja sa 11, a Vuković je pohvale uputio i ka rivalkama, igračicama Radivoja Koraća.

"Ovo se sve odnosi i na ekipu Koraća, gde takođe ima zaista sjajne dece. Ovde smo veoma svesni da devojke u našoj zemlji rade na osnovama i na svojoj košarkaškoj bazi, jer kada odu u inostranstvo za to neće imati priliku, jer su tamošnji treneri fokusirani isključivo na rezultat i ne interesuje ih individualni napredak".

Na pitanje koliko mu ovaj uspeh lično znači, trener crveno-belih ponovo svu pažnju usmerava na igračice.

"Nisam zaista ni gledao dosad statistiku i istoriju, ali zaista mi je veoma drago zbog činjenice da sam ja bio taj koji je posle 13 godina objedinio obe titule. Ipak, svu zaslugu bih prebacio na ovu decu, koja su zaista divna. Rasli smo od nule, ove godine smo igrali Jadransku ligu, u kojoj nismo ostvarili zapaženi rezultat (peto mesto), ali smo ostvarili neke lepe pobede. Igrali smo protiv timova koji imaju inostrane igračice i primera radi, u Bugarskoj smo savladali tamošnji tim koji ima četiri strankinje u startnoj postavi".

Upitan kako vidi perspektivu šampionskog sastava, kaže da trenutno nema velikih briga jer devojke još nisu završile školovanje. A, kada završe...

"Sada nemamo problem odlaska, jer deca ovde idu u školu, u treći razred i verujemo da će ostati i u četvrtom, ali najveći problem nam je njihova selidba u SAD. Takođe, sada kada je i muški klub Crvena zvezda stao iza nas, imaćemo još značajniju podršku", dodao je Vuković.

Povezano

Sve vesti