Važno je da nove generacije upoznaju Nemanjiće!

Autor:

"Dugo smo bežali od sopstvene istorije, a važno je da nove generacije saznaju o hrabrosti i istrajnosti svojih predaka," smatra scenarista Gordan Mihić.

11
A- A A+

Scenarista Gordan Mihić ispričao je za TV dodatak "Novosti" da je scenario za predstojeći istorijski spektakl "Nemanjići" poslao na konkurs RTS-a pod šifrom "Snovi", i da su mu se snovi ostvarili kada je scenario prihvaćen.

U ulozi Stefana Prvovenčanog pojaviće se Vojin Ćetković, Stefana Nemanju će tumačiti Mladen Nelević, uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića će igrati Nebojša Glogovac. U ostalim ulogama pojaviće se Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović. Za sada je u planu 12 epizoda serije o Nemanjićima, a Mihić kaže da će ih biti mnogo, mnogo više.

"Kada sam nedavno postigao dogovor sa Radio-televizijom Srbije o nastavku, postavili smo kao cilj novih 30 epizoda, a možda ih bude i više, po ciklusima. Ja ne idem na snimanje svojih serija i filmova, ali sam u pripremnom periodu obišao ekipu i bio fasciniran pažnjom i znanjem uloženim u realizaciju," rekao je on.

I MONDO TV je obišao Nemanjiće, pogledajte!

Izvor: MONDO

Upoznavanje istorije i priče o slavnoj srpskoj porodici smatra važnim projektom od društvenog značaja.

"Moramo da upoznamo korene našeg bića, saznamo o hrabrosti i ostvarivanju velikih, zanosnih ideja slobode i pravde. Prosto je neverovatno da ništa na tom polju do sada nismo činili, osim retkih i časnih izuzetaka, dok su drugi skoro ni od čega pravili epopeje popularne u celom svetu. Ne mislim da bi od naše istorije trebalo praviti mitomanske projekte sa idealizovanim junacima, naprotiv, treba pokazati da su to ljudi od krvi i mesa, bliski nama danas," rekao je on.

"Dugo smo odstranjivali prošlost, nismo upoznavali nove generacije sa povestima o nastanku prvih srpskih zemalja, prvim vladarima, uspesima i mukama, željama i nadama, hrabrosti da se izdrži i opstane," rekao je on.

Povezano

Sve vesti