I osamdesetogodišnjaci pod stambenim kreditom

Autor:

U Srbiji čak 116 građana koji imaju između 70 i 80 godina otplaćuje zajam za krov nad glavom, a 15 klijenata banaka koji plaćaju stambeni kredit ima više od 80 godina, pokazuju podaci Udruženja banaka.

2
A- A A+
dan starijih osoba, penzioneri Foto: Mondo/ Goran Sivački

Ovo su, međutim, izuzeci, pošto većina banaka traži da u momentu otplate bilo koje vrste kredita klijent nema više od 75 godina, piše list "Politika".

Banke objašnjavaju da to nije njihova odluka, već odluka osiguravajućih kuća koje izdaju polisu životnog osiguranja za zajmove starijim klijentima.

"Politika" ističe da su građani starije životne dobi zančajan "rezervoar" bankama za odobravanje kredita, jer otplaćuju više od 85.000 zajmova.

"Stariji od 70 godina otplaćuju trenutno više od 48.000 gotovinskih kredita, nešto više od 13.000 potrošačkih, poljoprivrednih oko 1.500, za adaptaciju 39, a refinansirajućih oko 23.000", piše ovaj list.

"KRENULO NAS": Više se zadužujemo, a manje kasnimo

Banke demantuju da je bilo slučajeva da su prilikom odobravanja stambenog kredita tražile i lekarski izveštaj i da je bilo slučajeva odbijanja zahteva zbog neke hronične bolesti.

Tvrde da klijentima ne traže izveštaj lekara, pa čak ni obavezno životno osiguranje jer je, objašnjavaju, njihova investicija već zaštićena hipotekom koja glasi na banku sve do otplate poslednje rate i što se od pada cene nekretnina štite depozitom od 20 odsto.

Olakšice NBS za banke, dobro i lošim klijentima

Uskoro krediti i za "privremeno" zaposlene

Sve vesti