Istraživanje, koje je sprovela grupa naučnika sa profesorom Parvizom Gadirijanom sa Medicinskog fakulteta pri Univerzitetu u Montrealu, pokazalo je da konzumiranje više od 470 grama mlečnih proizvoda dnevno duplo povećava opasnost od pojave raka prostate.

Istraživači su došli do tog zaključka obavivši ispitivanje povezanosti raka prostate i više od 200 prehrambenih proizvoda, koje je pokazalo da samo mlečni proizvodi utiču na nastanak raka prostate.

U istraživanju je učestvovalo 197 pacijenata kojima je dijagnostikovan rak prostate i kontrolna grupa.
Razloživši potom mlečne proizvode na njihove razne sastojke, naučnici su utvrdili da jedino mleko može da poveća opasnost od razvoja raka prostate.

Za objašnjenje te korelacije su formulisane dve hipoteze od kojih jedna stavlja akcenat na životinjsku masnoću prisutnu u mleku, koja bi mogla da dezaktivira gene supresore kancerogenih tumora.

Druga hipoteza, pak, stavlja akcenat na kalcijum koji bi mogao da utiče na metabolizam vitamina D, poznatog da zaustavlja rast kancerogenih ćelija. To istraživanje je pokazalo i da konzumiranje oraha može da bude prevencija protiv raka prostate.

Utvrđeno je da osobe koje konzumiraju najmanje 90 grama oraha mesečno smanjjuju opasnost od pojave raka prostate za više od 50 odsto u odnosu na one koje uopšte ne konzumiraju orahe.

(Tanjug)