"Svi aditivi koji su dozvoljeni po našim, a pre svega evropskim zakonskim propisima i direktivama, bezbedni su po zdravlje u dozvoljenim količinama. Oni su prošli čitav niz studija dok nisu došli na pozitivnu listu, tako da su tvrdnje o njihovoj štetnosti neutemeljene.

Naravno, nisu svi aditivi isti. Ima ih vrlo korisnih, kao što je emulgator lecitin, koji je mnogo zastupljen u konditorskim proizvodima, ili sojini proteini u mesnoj industriji, koji doprinose nutritivnoj vrednosti proizvoda", kaže za "Večernej novosti" prof. dr Slavica Šiler-Marinković sa Katedre za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu.

Ona kaže da boje i pojačivači ukusa nisu tako korisni kao lecitin, a često imaju i zadatak da maskiraju loš kvalitet osnovne sirovine.

"Smatram da je najveći problem u primeni takvih aditiva što popravljaju ukus često nekvalitetnih namirnica i privlačnim organoleptičkim svojstvima izazivaju potrošača da ih neumereno koristi. U krajnjem slučaju to vodi do gojaznosti, kao i do nedovoljne snabdevenosti organizma potrebnim hranljivim materijama i biokatalizatorima."

A kakav odnos treba da imamo prema prehrambenim proizvodima i aditivima u njima koji su namenjeni deci?

"Korišćenje namirnica sa aditivima u dečjoj ishrani doprinosi sticanju njihovih pogrešnih navika, pa im postaje privlačna samo hrana izrazitog ukusa i mirisa, koja im je, nažalost, nadohvat ruke. Konzumiranje namirnica sa velikom kalorijskom vrednošću, pre svega onih koji obiluju šećerima i mastima, dovodi do gojaznosti, jer je unos kalorija u disbalansu sa utroškom energije."

Mnoga istraživanja dokazala su da neki od njih zaista mogu da uzrokuju ozbiljne probleme, posle čega su i zvanično zabranjeni u većini zemalja. Jedan od njih je emulgator E 123 za koji je utvrđeno da je toksičan.

Epitet "opasne po zdravlje" pripisuje se sledećim šiframa: E 102, 120 i 124. Dokazano je da probleme sa crevima mogu da izazovu E 220, 221, 232 i 224, tegobe sa varenjem E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465 i 466, kožna oboljenja mogu da uzrokuju E 230, 231, 232 i 233.

Emulgator E 200 smanjuje količinu vitamina B u organizmu, holesterol povećavaju E 320 i 321, a krvni pritisak E 311 i 312. Pojedini emulgatori smatraju se potencijalnim uzročnicima kancera, a to su E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216 i 217.

Emulgatori mogu da budu i vrlo korisni. Iza šifre E 110 krije se antikancerogeni indijski šafran, E 160 je pigment karoten koji takođe štiti od tumora, E 170 je kalcijum-karbonat, E 300 vitamin C, E 306 vitamin E, E 504 magnezijum-karbonat...

Sojin lecitin koji se označava pod šifrom E 322 je sastojak mnogih proizvoda, posebno slatkiša. Zbog dijetetskog i terapeutskog svojstava, preporučuje se kao dodatak u ishrani, jer sadrži sastojke koji utiču na metabolizam jetre, apsorpciju masti, koagulaciju krvi i regeneraciju ćelija nervnog sistema.

Koristi se u proizvodnji svih vrsta hleba i peciva, posebno onih kojima se dodaje mast, poboljšava tehnološka svojstva proizvoda i produžava im svežinu. Konditorska industrija ga koristi u proizvodnji čokolade, čokoladnih i kakao proizvoda i preliva.

(MONDO)