Ova studija je usledila posle više istraživanja čiji je zaključak bio da jedenje čokolade može da bude korisno za zdravlje, prenosi Rojters.

Tako je jedna studija iz marta ove godine, obavljena na 19.300 ljudi, pokazala da su oni među njima koji su jeli najviše čokolade imali niži krvni pritisak i bili izloženi manjem riziku od šloga i infarkta u narednih deset godina.

Kineski tim, pod rukovodstvom dr Žutai Huej, međutim navodi da je manjak ovog istraživanja to što je razlika u konzumiranju čokolade između onih koji su je najviše i onih koji su je najmanje jeli bila svega oko šest grama.

Dr Huej i njegove kolege su proučili medicinsku literaturu, tražeći studije koje su se bavile time kako kakao utiče na masnoću u krvi i utvrdili su da ih ima svega osam i da je njima obuhvaćeno samo 215 osoba.

Na osnovu analize rezutata ovih studija se ispostavilo da konzumiranje kakaoa smanjuje nivo "lošeg", odnosno LDL holesterola za oko 6 mg/dL, kao i da u istoj meri snižava i nivo ukupnog holesterola.

Osim toga, pokazalo se da je holesterol snižen samo kod osobe koje konzumiraju male količine kakaoa, u kojima ima do 260 miligrama polifenola, dok kod osoba koje jedu više kakaoa, efekat snižavanja masnoća u krvi izostaje.

Pollifenoli su antioksidantna jedinjenja, koja se mogu naći u voću, povrću, čokoladi i crnom vinu.

Štangla čokolade od tridesetak grama već ima 300 miligrama polifenola.

Takođe je utvrđeno da zdravi ljudi ne doživljavaju nikakav boljitak od konzumiranja kakaoa, već samo oni koji već imaju neke rizične faktore za srčana oboljenja, na primer koji boluju od dijabetesa.

Dr Huej zaključuje da bi buduća istraživanja dejstva čokolade na zdravlje trebalo da budu kvalitetnija i da se rigorozno pridržavaju metoda slučajnog uzorka, kao i da duže traju. Tek tada bi, po njemu, mogle da se razreše dileme oko korisnosti čokolade za zdravlje i ona bi mogla da se konzumira "bez osećanja krivice".

(Tanjug)