Srpska javnost je pretrpela veliki stres u sredu tokom duela "orlova" sa "kengurima", koji se, u većini slučajeva, pretvorio u bol, jed i tugu posle poraza.

I ima pravo da zna kako dan kasnije razmišlja najodgovorniji - selektor.

Srpski novinari su, da bi udovoljili znatiželji navijača, čekali "orlove" ispred aerdoroma u Nelspruitu. I dočekali su ih.

Među prvima je iz autobusa izašao selektor Radomir Antić, koji je na molbu novinara da se osvrne na učešće na Mundijalu rekao:

"Nemam šta da kažem. Pitajte igrače. Ja sam juče sve rekao", podsetio je Antić da je govorio na zvaničnoj konferenciji za medije neposredno posle utakmice sa Australijom.

"Sedma sila" je nastavila:

"Ali, vi ste selektor"...

Usledio je Antićev odgovor:

"Ja jesam selektor... Dobro. Sačekajte da uzmem stvari".

I onda je Radomir Antić počeo mundijalsku priču:

"Mislim da smo odigrali dobru utakmicu protiv Australije i zaslužili prolazak u osminu finala. Mnogo puta se desilo da u fudbalu odlučuje sreća", rekao je Antić i tvrdnju potkrepio statistikom:

"Imali smo 590 pasova, oborili rekord reprezentacije, pretrčali smo više nego ikad i imali 23 šuta na gol. Sve govori da smo igrali kvalitetno. Odlazimo sa osećajem da smo mogli više. Ekipa je pokazala kvalitet, a iz ovog iskustva i druženja izvići ćemo pouke. Već gledamo napred".

Selektor se izabranicima obratio odmah posle poslednje utakmice na Svetskom prvenstvu, tokom večere.

"Poželeo sam im sve najbolje. Svi su svesni činjenice da smo propustili veliku šansu. Žal je još veći kada vidimo kakav bismo dalji put imali".

Antić je poručio da je opšti utisak da su "orlovi" mogli mnogo više.

"Pokazali da imamo autoritet i dokazali da nismo infreriolorni u odnosu na mnoge. Odlazimo sa tim osećajem. Imamo vremena za analize, a u ponedeljak, na konferenciji za medije analiziraćemo protekli period i govoriti o budućnosti".

Upitan šta bi poručio srpskoj javnosti, Antić je rekao:

"Svi smo razočarani, nije samo narod u zemlji. I drugi igraju fudbal, a mi Srbi ponekad hoćemo da potcenimo protivnika. Ipak, ostavili smo solidan utisak. Pobedili smo Nemačku i nedostajalo nam je malo u trećoj utakmici da prođemo dalje. To ne bi bilo nezasluženo".

Utisak je da je nedostajalo koncentracije.

"Ne znam o čemu pričate. Australija je postigla vrhunske golove. Kejhil je napao loptu, a drugi je dat sa poludistance. Fudbal je sadržajna igra. Kad promašiš ono što smo mi, svaki put dođeš u situaciju dileme. Tako se razvijala utakmica. Njih su naši promašaji držali u igri, a mi smo dolazili do poludepresije. Nismo imali kontinuitet".

Antić ne misli da je pravio greške u vođenju utakmice.

"Morate da shvatite da je utakmica bila jedno finale, odlučivala je o prolasku. Posle primljenog gola reakcija je bila ljudska. Učinili su sve da dođe do rezultata, ali nijednog trenutka nije falila želja za preokretom".

Ipak, očigledno je da ekipi nešto nedostaje.

"Ne bih ulazio u to šta nam fali. Odluke sam uvek pravio na onome što imam, a ne na onome što nemam. To je moja filozofija u fudbalu. Uvek se trudim da prilagodim moje odluke pozitivnim osobinama svakog pojedinca i donosim odluke u interesu kolektiva".

Takođe, ne deli mišljenje da "orlovi" nisu adekvatno fizički pripremljeni, a takav utisak bi se mogao steći na osnovu pada u drugom poluvremenu.

"Ekipa je više nego spremna. Svi podaci o kojima sam pričao govore u tom pravcu. Tempirali smo formu da budemo najbolji kada bude najvažnije. Trčali smo i kvantitativno i kvalitativno i ne bih govorio o toj temi".

Antić za sebe kaže da će iz mundijalskog iskustva izaći jači.

"Zadovoljan sam što sam bio na Svetskom prvenstvu. To je za mene novi doživljaj. Kao čovek fudbala, imaću razloga da napravim analizu sam sa sobom i ništa više".

Veruje da neće biti problem da se psihološki "vrati".

"Sa svoje strane sam uradio sve što sam mislio da treba. Miran sam po tom pitanju. Pokazali smo da smo kvalitetni, niko nije superiporniji u odnosu na nas. Fudbal nije bio pravedan".

Predstoje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali pre toga...

"U ovom trenutku samo hoću da se odmorim, ima vremena za nove planove. Potrebno nam je da okrenemo list, da izvučemo pouke, a onda da idemo napred", zaključio je Radomir Antić.

(izveštač MONDA sa Mundijala - Rade Jakšić)