Kuvare će ugostiti Kulinarska federacija Srbije koja je ove godine domaćin i organizator Balkanskog kulinarskog kupa u "Impuls holu" hotela "Kontinental" u Beogradu.
Reč je o jedinstvenom takmičenje tog karaktera na Balkanu, a cilj ovogodišnjeg šampionata, inače, drugog po redu, koji okuplja profesionalne kuvare i poslastičare, je da okupi što više kolega iz zemalja regiona, ali i Evrope, radi razmene iskustva i implementacije novih trendova i savremenih tehnika rada u ovoj oblasti.
Takođe, od 8. do 13. aprila u Beogradu će biti održan bord direktora Svetske asocijacije kulinarskih udruženja (WACS). Reč je o udruženju koje je osnovano 1928. godine u Parizu i predstavlja globalnu mrežu kuvarskih asocijacija koja danas okuplja 72 nacionalna udruženja.
Za vreme trajanja takmičenja održavaće se i stručna predavanja, okrugli stolovi i interaktivne radionice.
Reč je o jedinstvenom takmičenje tog karaktera na Balkanu, a cilj ovogodišnjeg šampionata, inače, drugog po redu, koji okuplja profesionalne kuvare i poslastičare, je da okupi što više kolega iz zemalja regiona, ali i Evrope, radi razmene iskustva i implementacije novih trendova i savremenih tehnika rada u ovoj oblasti.
Takođe, od 8. do 13. aprila u Beogradu će biti održan bord direktora Svetske asocijacije kulinarskih udruženja (WACS). Reč je o udruženju koje je osnovano 1928. godine u Parizu i predstavlja globalnu mrežu kuvarskih asocijacija koja danas okuplja 72 nacionalna udruženja.
Za vreme trajanja takmičenja održavaće se i stručna predavanja, okrugli stolovi i interaktivne radionice.
Ocenjuje se sve, čak i kako se kuvar kreće
U okviru takmičarskog programa, svakodnevno će se takmičiti 100 kuvara i to u više od 17 kategorija (jela od ribe, mesa, testenine, najbolje vegetarijansko jelo, najbolji kuvar Srbije, najbolji tim Balkana, Golden balkan šef, takmičenje nacionalnih selekcija...
Zadatak takmičara biće da za 45 minuta pripreme jelo, koje sudije potom ocenjuju. Po osam kuvara ulazi u osam boksova specijalno opremljenih za ove namene. Ocenjuje se sve: kretanje po boksu, profesionalno ophođenje prema kuhinji, higijena, broj namirnica iznetih na sto, brisanje ruku, iskorišćenost namirnica, tretiranje hrane (recimo, pravila nalažu da se ne sme ponavljati termička obrada, konkretna namirnica, način pripreme, boja).
Jela moraju da budu ukusna, da izgledaju reprezentativno i da budu servirana na takav način da se istog trenutka mogu poslužiti u nekom ugostiteljskom objektu.
Sve što je na tanjiru mora da ima svoju ideju i da doprinosu ukusu.
Sudije se nakon toga povlače, i većaju, a takmičar ima 45 minuta za odmor i analizu svoga rada. Potom, svetski majstori pozivaju takmičara kako bi mu saopštili ocenu i dali sugestije.
Broj takmičara u svim kategorijama je ograničen, a ocenjivaće ih osam sudija, članova Borda direktora WACS na čelu sa predsednikom Gišmurom Gandmindusenom.
Predstavnici KFS ocenjivaće takmičenje za "Najboljeg kuvara Srbije".
Kategorija koja se može izdvojiti kao najinteresantnija, kažu organizaotri, je "Gran pri Crna kutija - takmičenje nacionalnih timova". Svaki tim dobija kutiju sa 15 ili 20 namirnica od kojih mora da pripremi hladno predjelo, glavno jelo i dezert i to za 90 minuta.
Svi timovi dobijaju iste namirnice, potom prave koncept (šta će konkretno pripremati) i nakon toga ulaze u boks i pristupaju samoj pripremi jela koja su odabrali. Ova kategorija najbolje oslikava sposobnosti samog kuvara: kreativnost, iskustvo, rutinu, brzinu..
Poslednjeg dana takmičenja 13. aprila u 20h u hotelu "Kontinental" biće organizovana svečana dodela priznanja.
Celodnevna ulaznića koštaće 100 dinara.
Zadatak takmičara biće da za 45 minuta pripreme jelo, koje sudije potom ocenjuju. Po osam kuvara ulazi u osam boksova specijalno opremljenih za ove namene. Ocenjuje se sve: kretanje po boksu, profesionalno ophođenje prema kuhinji, higijena, broj namirnica iznetih na sto, brisanje ruku, iskorišćenost namirnica, tretiranje hrane (recimo, pravila nalažu da se ne sme ponavljati termička obrada, konkretna namirnica, način pripreme, boja).
Jela moraju da budu ukusna, da izgledaju reprezentativno i da budu servirana na takav način da se istog trenutka mogu poslužiti u nekom ugostiteljskom objektu.
Sve što je na tanjiru mora da ima svoju ideju i da doprinosu ukusu.
Sudije se nakon toga povlače, i većaju, a takmičar ima 45 minuta za odmor i analizu svoga rada. Potom, svetski majstori pozivaju takmičara kako bi mu saopštili ocenu i dali sugestije.
Broj takmičara u svim kategorijama je ograničen, a ocenjivaće ih osam sudija, članova Borda direktora WACS na čelu sa predsednikom Gišmurom Gandmindusenom.
Predstavnici KFS ocenjivaće takmičenje za "Najboljeg kuvara Srbije".
Kategorija koja se može izdvojiti kao najinteresantnija, kažu organizaotri, je "Gran pri Crna kutija - takmičenje nacionalnih timova". Svaki tim dobija kutiju sa 15 ili 20 namirnica od kojih mora da pripremi hladno predjelo, glavno jelo i dezert i to za 90 minuta.
Svi timovi dobijaju iste namirnice, potom prave koncept (šta će konkretno pripremati) i nakon toga ulaze u boks i pristupaju samoj pripremi jela koja su odabrali. Ova kategorija najbolje oslikava sposobnosti samog kuvara: kreativnost, iskustvo, rutinu, brzinu..
Poslednjeg dana takmičenja 13. aprila u 20h u hotelu "Kontinental" biće organizovana svečana dodela priznanja.
Celodnevna ulaznića koštaće 100 dinara.
Kuvaće i poznate ličnosti, novinari...
Pored takmičenja, sva tri dana upotpunjavaće revijalni deo programa. U planu je: revijalno takmičenje predstavnika diplomatskog kora 11. aprila; takmičenje poznatih ličnosti 12. aprila; takmičenje predstavnika medijskih kuća 13. aprila.
Sva tri takmičenja održavaće se u isto vreme - u 18 časova.
Zanimljive će biti i Pokazne radionice. Tako će 11.aprila u 13.30 časova, na glavnoj bini biti upriličena pokazna radionica "Majstorstvo u čokoladi“. Elena Mihajlovna Sučkova, majstor konditor, ruska dobitnica najviših priznanja i nagrada u oblasti poslastičarstva, beogradskim ljubiteljima čokolade demonstriraće najveća umeća u pripremi čokoladnih proizvoda.
Sučkova je jedan od vodećih predavača u Centru za kulinarske delatnosti "A.Korkunov" u Odincovskom rejonu Moskovske oblasti, koji funkcioniše u okviru jedne od najvećih i najboljih konditorskih fabrika u Evropi. Ona je vlasnik medalje "Zlatna elita Rusije" i ima zvanje "Majstora zlatne ruke".
Narednog dana, 12. aprila na glavnoj bini u 13.30 predstaviće se Miro Rismondo, kuvar iz Slovenije i veliki majstor za rezbarenje leda, u okviru pokazne radionice "Figura od leda", kao najava scenskog nastupa "Vatra i led". Publika će na licu mesta moći da vidi kako Rismondo, inače, dobitnik zlatne medalje za karving, vaja u ledu.
(MONDO)
Sva tri takmičenja održavaće se u isto vreme - u 18 časova.
Zanimljive će biti i Pokazne radionice. Tako će 11.aprila u 13.30 časova, na glavnoj bini biti upriličena pokazna radionica "Majstorstvo u čokoladi“. Elena Mihajlovna Sučkova, majstor konditor, ruska dobitnica najviših priznanja i nagrada u oblasti poslastičarstva, beogradskim ljubiteljima čokolade demonstriraće najveća umeća u pripremi čokoladnih proizvoda.
Sučkova je jedan od vodećih predavača u Centru za kulinarske delatnosti "A.Korkunov" u Odincovskom rejonu Moskovske oblasti, koji funkcioniše u okviru jedne od najvećih i najboljih konditorskih fabrika u Evropi. Ona je vlasnik medalje "Zlatna elita Rusije" i ima zvanje "Majstora zlatne ruke".
Narednog dana, 12. aprila na glavnoj bini u 13.30 predstaviće se Miro Rismondo, kuvar iz Slovenije i veliki majstor za rezbarenje leda, u okviru pokazne radionice "Figura od leda", kao najava scenskog nastupa "Vatra i led". Publika će na licu mesta moći da vidi kako Rismondo, inače, dobitnik zlatne medalje za karving, vaja u ledu.
(MONDO)
"Aranđelovački bunkeraš" bacio petardu na Nemce: Daj igrače Milojeviću, pa ćeš da vidiš šta je fudbal!
Mondo ukrštenica za 28. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Štutgart ulaže žalbu kod UEFA posle debakla od Zvezde: Nemci se besni vraćali sa granice!
"U Jugoslaviji nisi smeo da budeš Hrvat!" Zvone Boban: Znali smo da je Prosinečkom majka Srpkinja
Procurili snimci sa Zvezdine proslave na Marakani: Terzić grli Radonjića i peva Kaćušu, Marin u transu!