Jedinstvenu priliku da posmatraju kako iz leda nastaje orao imali su učesnici i gosti II Balkanskog kulinarskog kupa.
Veliki majstor za rezbarenje leda, Slovenac Miro Rismondo je na glavnoj bini "Impuls hola" uz prateće svetlosne i zvučne efekte za nešto više od pola sata isklesao orla na postolju iz ledenog bloka. Publika je pokušavala da odgonetne temu Rismondove skulpture, dok je on raznim brusilicama i testerama obrađivao sa svih strana blok leda.
Miro Rismondo je svoju karijeru u kulinarskoj artistici počeo kada je pravio figure od putera i raznog voća i povrća, čime su ukrašavani stolovi na banketima u hotelu "Grand union", čiji je danas šef kuhinje. Pre 20 godina napravio je svoju prvu skulpturu, a pre pet prvu mašinu za ledene blokove.
Danas njegova firma "Ledene skulpture Rismondo" godišnje proizvodi 24 tone ledenih blokova da bi mogao na mnogobrojne porudžbine iz inostranstva.
Iako su se prvi primerci ledene umetnosti pojavili pre nekoliko vekova na dvorovima Kine i Japana u zimsko doba u našem regionu veština ukrašavanja svečanog stola na ovaj način tek postaje popularna i još se razvija.
Zato Miro Rismondo u Sloveniji svake zime pravi kurs iz vajanja leda, a prošle godine je svoje znanje podelio i sa Zagrepčanima.
Osnovna tehnika može da se nauči za dan, dva, a kursevi za profesionalce traju pet dana od jutra do večeri. Tu se stiče dovoljno znanje da početnik može da napravi jednostavnu skulpturu poput labuda, ptice, ribe ili pehara.
(MONDO)
Veliki majstor za rezbarenje leda, Slovenac Miro Rismondo je na glavnoj bini "Impuls hola" uz prateće svetlosne i zvučne efekte za nešto više od pola sata isklesao orla na postolju iz ledenog bloka. Publika je pokušavala da odgonetne temu Rismondove skulpture, dok je on raznim brusilicama i testerama obrađivao sa svih strana blok leda.
Miro Rismondo je svoju karijeru u kulinarskoj artistici počeo kada je pravio figure od putera i raznog voća i povrća, čime su ukrašavani stolovi na banketima u hotelu "Grand union", čiji je danas šef kuhinje. Pre 20 godina napravio je svoju prvu skulpturu, a pre pet prvu mašinu za ledene blokove.
Danas njegova firma "Ledene skulpture Rismondo" godišnje proizvodi 24 tone ledenih blokova da bi mogao na mnogobrojne porudžbine iz inostranstva.
Iako su se prvi primerci ledene umetnosti pojavili pre nekoliko vekova na dvorovima Kine i Japana u zimsko doba u našem regionu veština ukrašavanja svečanog stola na ovaj način tek postaje popularna i još se razvija.
Zato Miro Rismondo u Sloveniji svake zime pravi kurs iz vajanja leda, a prošle godine je svoje znanje podelio i sa Zagrepčanima.
Osnovna tehnika može da se nauči za dan, dva, a kursevi za profesionalce traju pet dana od jutra do večeri. Tu se stiče dovoljno znanje da početnik može da napravi jednostavnu skulpturu poput labuda, ptice, ribe ili pehara.
(MONDO)
"Šta kada Pešić ode, a povuku se Jokić, Bogdanović i Micić?": Nebojša Čović se plaši da uskoro neće biti dobro
Srbija više nema majstora kakav je bio Zvezdin Cune! Tragedija zauvek zaustavila novog Genija, svaki Božić zato boli
NOVO NA MONDO PORTALU: Probaj MONDO sudoku, svaki dan u 19h nova igra!
Prepoznajete li našu pevačicu sa slike? O njenoj emotivnoj objavi na Božić dugo će se pričati, rasplakala mnoge
Pojavio se i snimak incidenta: Ceca doživela neprijatnost tokom ponoćne liturgije u Hramu, odmah povisila ton