"Dobrodošli u Istru! Nadam se da će vas poslužiti vreme, ali i konobari u mnogobrojnim restoranima i krčmama koji će vam ponuditi autentične istarske specijalitete", rekla je pevačica Alka Vuica, koja je dočekala novinare iz Srbije na njihovom prvom istarskom odredištu - hotelu Kempinski u Savudriji.
Na prelepoj hotelskoj terasi, preporučila je šta treba obavezno posetiti, videti i probati u Istri.
Na prelepoj hotelskoj terasi, preporučila je šta treba obavezno posetiti, videti i probati u Istri.
"Pre svega Brione - zbog prirodne lepote tih ostrva, mira koji tamo vlada, ali i zbog Tita. Proverite zašto je on za odmor izabrao baš Brione. Takođe, preporučujem Umag, grad u kojem sam odrasla, ali i okolinu: Novigrad, Savudriju, Buščinu, Grožnjan gde i Šumaher ima vikendicu.
Obavezno probajte tartufe i vina, a ko voli meso neka navali na istarsko goveče, ili boškarin, Od srca vam preporučujem i maneštru za koju ću vam dati recept da je sami napravite kada se zaželite Istre u Beogradu", rekla nam je Alka Vuica, a mi smo je poslušali.
Obavezno probajte tartufe i vina, a ko voli meso neka navali na istarsko goveče, ili boškarin, Od srca vam preporučujem i maneštru za koju ću vam dati recept da je sami napravite kada se zaželite Istre u Beogradu", rekla nam je Alka Vuica, a mi smo je poslušali.
Tartufi - prirodni afrodizijak
Dakle, prvo tartufi. Istra je poznata kao područje bogato ovim skupocenim pečurkama koje rastu pod zemljom i koje pronalaze specijalno dresirani psi. I ne samo što Istra ima puno tartufa, već ima i "kralja tartufa".
"U Livadama sam 1999. pronašao beli tartuf od 1.310 grama. Ispostavilo se da je to najveći tartuf na svetu i ušao je u Ginisovu knjigu rekorda. Dobio sam basnoslovne ponude iz celog sveta, svi su želeli da ga otkupe, a ja sam ga poslužio prijateljima na večeri za 120 ljudi", kaže za MONDO Đankarlo Zigante "kralj tartufa".
"U Livadama sam 1999. pronašao beli tartuf od 1.310 grama. Ispostavilo se da je to najveći tartuf na svetu i ušao je u Ginisovu knjigu rekorda. Dobio sam basnoslovne ponude iz celog sveta, svi su želeli da ga otkupe, a ja sam ga poslužio prijateljima na večeri za 120 ljudi", kaže za MONDO Đankarlo Zigante "kralj tartufa".
Zahvaljujući njemu je mesto Livade postalo carstvo tartufa. Sada se tu nalazi fabrika, jedina u Hrvatskoj, specijalizovani restoran i lanac prodavnica sa bogatom ponudom. Mi smo probali namaze od tartufa i maslina, kobasice od boškarina i tartufa, rakiju sa belim tartufima, med i puter.
Ako niste probali tartufe kliknite OVDE i saznajte sve: kako i gde se pronalaze, kakvog su ukusa, recepte, kao i da li su, kako se priča, tartufi zaista afrodizijak.
Ako niste probali tartufe kliknite OVDE i saznajte sve: kako i gde se pronalaze, kakvog su ukusa, recepte, kao i da li su, kako se priča, tartufi zaista afrodizijak.
Malvazija, šardone, teran, muškat... ali i biska i medica
Rekli su nam da u Istri obavezno probamo vina. Poslušali smo, ali smo bili na "teškim mukama" - nismo mogli da probamo sve jer smo želeli da se sećamo i prenesemo vam utiske.Najjači je onaj iz vinarije "Degrassi" u Bešaniji kod Savudrije.
Odmah na ulasku vam je jasno da se nalazite na vratima hedonističkog raja: prelepo kameno zdanje krije podrum sa burićima kroz koje će vas provesti stručni vodič, sve do dela za degustaciju, a tamo... Okruženi amforama koje su vekovima ležale na morskom dnu, grickate bademe, masline, pršut, sir i pijete merlot, kaberne sovinjon, malvaziju, šardone, teran, muškat...
I vina čudnog naziva - "Cuj", su odlična, posebno malvazija na bazi tartufa. "U našem kraju se ne kaže: ’Čuj da ti nešto kažem’, već 'Cuj da ti kažem', i zato smo rešili da se i vino tako zove, a ne Kraljević, po prezimenu proizvođača", objasnili su nam na prezentaciji "Cuj" vina.
I vina čudnog naziva - "Cuj", su odlična, posebno malvazija na bazi tartufa. "U našem kraju se ne kaže: ’Čuj da ti nešto kažem’, već 'Cuj da ti kažem', i zato smo rešili da se i vino tako zove, a ne Kraljević, po prezimenu proizvođača", objasnili su nam na prezentaciji "Cuj" vina.
Kako se degustira maslinovo ulje
Ako vas u Istri pozovu na degustaciju maslinovog ulja, nemojte očekivati gozbu.
"Jednim dlanom poklopite čašu, a drugim je ugrejte. Kada blago zavrtite čašicu otklopite je i pomirišete. Uzmite gutljaj ali ga jezikom razmažite po celoj usnoj šupljini jer jezik ima senzore za ukus na više mesta.
Dakle, nikako na eks, mada vrhunsko ulje u čašici izgleda isto kao vrhunska rakija. Onda udahnete kako biste pojačali aromu", objasnili su nam u uljari "Babić".
"Jednim dlanom poklopite čašu, a drugim je ugrejte. Kada blago zavrtite čašicu otklopite je i pomirišete. Uzmite gutljaj ali ga jezikom razmažite po celoj usnoj šupljini jer jezik ima senzore za ukus na više mesta.
Dakle, nikako na eks, mada vrhunsko ulje u čašici izgleda isto kao vrhunska rakija. Onda udahnete kako biste pojačali aromu", objasnili su nam u uljari "Babić".
Tu smo saznali da se najbolje ulje pravi mlevenjem i maslina i koštica, a da je najzdravije kada je mutno. Takođe, da nikako ne sme da se čuva u plastičnim ili prozirnim bocama.
"Tartufi, vino, ulje - ima li ovde nešto konkretno da se pojede?", pitali su neki i odmah bili raspoređeni ovako: za istarsko goveče upućeni su restoran "A casa", za morske plodove u vilu "Vilola", ljubitelji ribe u vilu "Rosseta", "Kod Mire" na specijalitete od divlje špargle, a u konobu "Buščina" su otišli oni koji su njihov meni zavoleli još u Beogradu prilikom gostovanja u restoranu "Šaran".
Oni koji vole fensi atmosferu i kulinarske performanse jeli su u "Pepeneru" kod Marina Rendića, koji je nekada radio u najboljem restoranu na svetu, a kuvao je i za Anđelinu Džoli.
Seks na plaži da se okrepite
Ko je bolje prošao? Izgleda da je svima bilo super jer su uveče svi bili puni snage i raspoloženi za seks na plaži. Ne, nije to što mislite, već se tako zove koktel koji se služi u hotelu "Maestral".
U šejker sipajte 1 dcl soka od narandže, 0,4 dcl soka vodke i 0,2 dcl likera od breskve. Sve dobro promešajte i dodajte sirup od brusnice. Ovaj koktel se služi u visokim čašama sa puno leda.
Mada, zašto da sami mučkate, dođite u Istru i uživajte. Mi vam od srca, i od stomaka, preporučujemo, a pozvao vas je i župan Istarske županije Ivan Jakovčić.
"Istra je idealno hrvatsko odredište za goste iz Srbije, to je destinacija u kojoj je svaki dobronamerni čovek dobrodošao. Do sada smo najviše gostiju imali iz Nemačke, Slovenije i Austrije, zatim iz Italije, Holandije, Rusije, Švedske i Britanije. Iz Srbije smo u prošloj sezoni imali oko 120.000 noćenja, što je malo ali je u porastu", rekao nam je župan.
On je objasnio da je smeštaj u Istri u proseku sa četiri zvezdice, ali da je skoro polovina gostiju kampovima. "I ne brinite da li je skupo - ovde za svakoga ima po nešto", poručio je župan.
Ko može baškari se u hotelima i vilama, ali podjednako je dobro i onima u kampovima i privatnim apartmanima. A uveče, uz malvaziju koja u "Konzumu" može da se kupi već od deset evra, pravac plaža, ne trebaju vam ni diskoteke ni kafići.
Ko može baškari se u hotelima i vilama, ali podjednako je dobro i onima u kampovima i privatnim apartmanima. A uveče, uz malvaziju koja u "Konzumu" može da se kupi već od deset evra, pravac plaža, ne trebaju vam ni diskoteke ni kafići.
Recept za maneštru Alke Vuice
A kada se vratite kući i počne da vam nedostaje Istra, skuvajte maneštru po receptu Alke Vuice:
Stravite pasulj da se kuva, ali bacite prve dve vode. Dodajte dve glavice sitno iseckanog crvenog luka, kašičicu tucane paprike, malo suvog mesa, suva rebra, biber po ukusu, malo vegete, dve glavice belog luka, malo maslinovog ulja. Dodajte i krompir i šargarepu iseckane na kockice. Peršunov i celerov list takođe. Ostavite da se krčka sat, dva, dok se pasulj ne raskuva. Na kraju dodajte malo iseckane slanine, istarske kobasice i kuvani kukuruz.
(MONDO - Dragana Todorović)
Stravite pasulj da se kuva, ali bacite prve dve vode. Dodajte dve glavice sitno iseckanog crvenog luka, kašičicu tucane paprike, malo suvog mesa, suva rebra, biber po ukusu, malo vegete, dve glavice belog luka, malo maslinovog ulja. Dodajte i krompir i šargarepu iseckane na kockice. Peršunov i celerov list takođe. Ostavite da se krčka sat, dva, dok se pasulj ne raskuva. Na kraju dodajte malo iseckane slanine, istarske kobasice i kuvani kukuruz.
(MONDO - Dragana Todorović)
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!