Lubenica je uglavnom sačinjena od vode, što je čini savršenim niskokaloričnim osveženjem za ove tropske dane.

Uz to je bogata vitaminima i preporučljiva za sve one koji žele da očiste organizam od otrova i skinu koji kilogram viška.

Lubenica je odlična i za osvežavanje suve kože, ali i kao afrodizijak.

Dakle, nema dileme da svakako treba da odvojite 30 dinara po kilogramu i imate je u svom frižideru ovog leta, a mi smo se raspitali i kako da odaberete baš onu najbolju.

Pogledajte.



Veće lubenice su više zalivane, ali manje su slađe. Kažu, ukusnije su one koje su simetričnog oblika.

Kada kupujete lubenicu nemojte se stideti da je kucnete ili odsečete peteljku. Ukoliko čujete puckanje onda znajte da je zrela, ali ako do vas dopre odjek šupljeg predmeta, onda znači da je prezrela. Peteljka odaje svežinu lubenice - zelena je ona koja vam teba. Kada zasečete peteljku iz sveže lubenice treba da na tom mestu poteče lepljiv sok.

Kada odaberete onu pravu "kraljicu leta", donesete je kući i rashladite najpre joj odsetite gornji deo gde je peteljka, a zatim je prepolovite.

Ukoliko vam ostanu kriške lubenice ostatak uvijte u alu-foliju ili spakujte u plastičnu posudu sa poklopcem i stavite je u frižider. Tu je čuvajte najviše sedam dana!

(MONDO)