Novak Đoković je neverovatnim preokretima u antalogijskom meču trijumfovao nad Rodžerom Federerom u polufinalu US opena posle četiri sata borbe. Rafael Nadal je u drugom polufinalu savladao Endija Mareja za tri sata i 24 minuta 6:4, 6:2, 3:6, 6:2.

Imao je Britanac šanse protiv drugog reketa sveta, ali ih nije koristio, osim u trećem setu, dok je Španac uspevao da realizuje svaku priliku koju mu je Marej ukazivao. Zato je četvrti teniser sa ATP liste brzo postao nervozan, često kritikovao sam sebe i mnogo grešio.

Napravio je Britanac 55 neiznuđenih grešaka, naspram 23 Nadala. Doduše, imao je i više “vinera” (44-31), ali nedovoljno da bi ozbiljno zapretio protivniku. Jer, iskoristio je samo dve od deset brejk lopti, obe u trećem setu, dok je Nadal čak 18 puta bio u situaciji da Mareju oduzme servis i to je učinio šest puta.

Zato je 25-godišnji Majorčanin ostvario pobedu, 13. put u 17. okršaja sa Marejom. Zato će igrati u 14. gren slem finalu. Do sada ih je izgubio samo tri.

Za protivnika će imati igrača koji ga je dobio svih pet puta ove sezone, svaki put u finalu, od kojih je jedno bilo i gren slem – na Vimbldonu. Tako je Đoković smanjio “minus” u duelima sa Nadalom na 12:16.

Đokoviću će to biti šesto učešće u završnim predstavama nekog od četiri najveća turnira. Za sada ima tri titule.

Finale će se igrati u ponedeljak.

(MONDO, foto Guliver/Getty images)