POČELA JE LIGA ŠAMPIONA!

Umesto "Barsa, Barsa, Baaaaaaaarsa", melodije koja se pevala na Kamp Nou od nekog 75. minuta pa do nadoknade vremena, nastede muk.

Na otvaranju Lige šampiona, golom defanzivca rosonera Tijaga Silve u drugom minutu nadoknade: Barselona - Milan 2:2 (1:1)!

U isto vreme, širom Evrope, završene su i ostale utakmice u Grupama E, F, G i H... Čelsi je u drugom poluvremenu slomio otpor Bajera iz Leverkuzena, ali Fernando Tores opet nije postigao gol. Valensija je 20 puta šutirala ka golu Genka i nijednom pogodila metu, Arsenal je poveo u Dortmundu, ali je potom Borusija postigla golčinu za izjednačenje, Pirej je opet plakao, Porto nadigrao desetoricu, pa devetoricu igrača Šahtjora, Kežman debitovao za BATE u remiju u Plzenu, a APOEL u Nikoziji preokrenuo protiv Zenita i zabeležio prvu ikada pobedu u Ligi šampiona.

Sasvim dobar start!

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

GVARDIOLA SE RANO OPUSTIO

Barselona je, gledajući period između prvog i 92. minuta bila bolja za gol, dva, neko će reći i tri, ali je na kraju osvojila samo bod.

Milan je u poveo već u 24. sekundi divnim golom Alešandre Pata. Brazilac je na taj način upisao ime na peto mesto najbržih strelaca u ovom takmičenju, ali to je bio samo povod za ofanzivu šampiona Evrope. Logično, ubrzo je došlo izjednačenje i to u 36. minutu.

Majstor Leo Mesi prevario je četvoricu defanzivaca Milana, uključujući i golmana Kristijana Abijatija, posle čega je Pedro Rodrigez trebalo samo da zakuca loptu u nebranjenu mrežu.

Nije se dugo igralo u nastavku, kada je Barsa povela.

Antonio Kasano napravio je faul na oko 25 metara od svog gola što je surovo kaznio David Vilja. Direktno je poslao loptu u raklje gola Krisitjana Abijatija, koji jeste visok i koji se pružio koliko je mogao, ali nije mnogo mogao.

To nije bio kraj ni Barsinim napadima, ni Abijatijevim mukama, dok se na drugoj strani Viktor Valdes "smarao". Prinudna odbrana Pepea Gvardiole, sa dvojicom zadnjih veznih na pozicijama stopera (Havijer Maskerano i Serđo Buskets) funkcionisala je sasvim dobro i to zato što je Barselona uzimala gostima loptu još na polovini terena. I verovatno bi ovo bila samo još jedna pobeda moćnog tima iz Katalonije, da pred kraj utakmice Gvardiola nije počeo da povlači ležerne izmene, nakon što je u prvom poluvremenu morao da zameni povređenog Andresa Inijestu i ubaci (možete li da zamislite) rezervistu Seska Fabregasa.

Ušao je tromi Karles Pujol u odbranu, izašao i strelac gola Vilja i sve to znao je Milan da kazni. Duže od 90 minuta čekali su rosoneri šansu za gol i dočekali posle čega vremena nije ostalo za reakciju domaćeg tima. Majstor kakav je Klarens Sedorf odlično je izveo korner, Silva se digao iznad standardno niskih Katalonaca i... Ups - 2:2!

U drugoj utakmici Grupe H, debitant u Ligi šampiona Viktorija iz Plzena, povela je protiv čestog učesnika BATE Borisova u nadoknadi vremena u prvom delu igre, ali je iskustvo Belorusa došlo do izražaja u nastavku, kada je jedan od sedam Brazilaca koji su postizali golove večeras, Renan Bardini Bresan izjednačio na 1:1.

To je ostao konačan rezultat utakmice koju je u 79. minutu napustio debitant za BATE u Evropi, Mateja Kežman. Drugi naš fudbaler među žuto-plavima, Marko Simić, odigrao je svih 90 minuta u odbrani.

KIPAR NE VERUJE

U Grupi G, dva puta po 2:1. Slavili su Porto i APOEL, koji je posle debi sezone 2009/10 u Ligi šampiona i učinka 0-3-3, zabeležio prvu pobedu u evropskoj eliti.

Na Kipru, u Nikoziji, stradao je ruski šampion Zenit iz Sankt Peterburga. Trener gostiju Lućano Spaleti izostavio je iz startnih 11 i Aleksandra Lukovića i Danka Lazovića, ali je njegov tim ipak poveo u 63. minutu golom Konstantina Zirijanova iz kontranapada.

Ovaj šok nije isekao fudbalere našeg trenera Ivice Jovanovića. Nastavili su Kiprani unapred na GSP stadionu i ubrzo bili nagrađeni. Manduka u 73. i Ailton u 75. minutu, doneli su burno slavlje domaćih navijača i tri boda APOEL u grupi bez "klasik" velikana evropskog fudbala, ali u kojoj svako svakoga može da pobedi.

To su nagovestili fudbaleri Šahtjora u Portu.

Nakon što je jedan od najtraženijih fudbalera seta Hulk pogodio prečku, pa stativu sa bele tačke, Ukrajinci su kaznili Porto i to posle katastrofalne greške domaćeg golmana Eltona. Njemu se lopta iskobeljala iz naručja, a Luiz Adrijano bio je dovoljno blizu da to samo preusmeri u mrežu - 0:1.

Ipak, već na poluvremenu nije se dobro pisalo "rudarima".

Prvo se Hulk razdužio navijačima bombom iz slobodnog udarca u 28. minutu, kada je golman Šahtjora Andrij Pjatov umalo ostao bez vrhova prstiju, a potom je tim Mirčee Lučeskua ostao sa desetoricom na terenu, jer je u 40. minutu Jaroslav Rakitski dobio direktan crveni karton za surov start na sredini terena.

To je značilo da će "zmajevi" napasti iz svih oružja u drugom poluvremenu, a već u 51. minutu sve je bilo na svom mestu za Porto. Kolumbijac Hames Rodrigez napravio je dar-mar u glavi kapitena Šahtjora Darja Srne i onda kao na tacni poslužio Klebera - 2:1.

Do kraja, Šahtjor je uspeo samo da dobije još jedan crveni karton. U 80. minutu, kapiten gostiju Dmitro Čigrinski dobio je drugu opomenu, pa je Lučesku u poslednjih deset minuta imao devetoricu na terenu.

ČELSIJU BODOVI, BALAKU OVACIJE

Čelsi je pobedio Bajer iz Leverkuzena 2:0. Strelci su bili David Luiz u 67. minutu i Huan Mata u 92. Postignuta su još tri gola večeras u Londonu (dva Čelsi, jedan Bajer), ali su sva tri poništena zbog prestupa.

Drugo poluvreme meča na Stamford bridžu mnogo sadržajnije i uzbudljivije od prvog. U prvom poluvremenu obe ekipe su u ranoj fazi meča postigle po gol. Najpre je to uspelo igračima Bajera, ali je gol poništen zbog faula u skoku, a potom se i Čelsi uzalud radovao - Meireleš je bio u ofsajdu.

Golman Bajera Leno najzaslužniji je što je bundesligaš pretrpeo poraz od samo 0:2. Dva puta je branio udarce Fernanda Toresa u prvom poluvremenu, a pre vodećeg gola Čelsija, izludeo je Danijela Staridža, koji je, kao i svi navijači Čelsija već video loptu u golu.

U 67. minutu nije uspeo da spreči pogodak. Tores je ostavio loptu Davidu Luizu, koji je pronašao putanju da je smesti u mrežu.

Istina, pre vodećeg gola Čelsija, za koji je ceo meč odigrao Branislav Ivanović, Bajer je imao dve sjajne šanse. Najpre je u 57. minutu, nekadašnji fudbaler Čelsija Mihael Balak bio "jedan na jedan" sa Peterom Čehom, ali je golman Čelsija telom sprečio put lopti do mreže.

Desetak minuta kasnije, Balak je dobio "standing ovation" na Stamford bridžu kada je izlazio iz igre.

Bajer je imao još jednu veliku šansu. Štefan Kisling je u 66. minutu sjajno je pronašao Šurlea, čiji udarac odlično brani Čeh.

Posle vodećeg gola, Čelsi je imao još dve, tri dobre šanse. Nikolas Anelka, koji je u igru ušao sa klupe, odigrao je akciju sa Huanom Matom, koji je gađao rašlje, ali Leno je opet odbranio nemoguće. Samo minut kasnije, Mata je ponovo probao da postigne gol, ali opet taj Leno!

Ali, Mata je konačno izašao kao pobednik protiv Lenoa u poslednjim trenucima meča. Tores je prošao sa leve strane, zavrnuo je u šesnaesterac, a Španac lagano postiže gol

Tradicija je nastavljena. Leverkuzen je nastavio da posrće protiv engleskih ekipa u Ligi šampiona. Ovo je sedmi uzastopni poraz nemačke ekipe od engleskih predstavnika. Čelsi ne zna za poraz u Ligi šampiona u poslednje 24 utakmice u kojima je bio domaćin (18 pobeda, šest nerešenih).

U drugom meču Grupe E, Genk i Valensija su u Belgiji odigrali nerešeno 0:0. Belgijski šampion zaista ove sezone ima sreće u kvalifikacijama i sada u prvom meču grupne faze Lige šampiona.

Valensija je imala čak 20 udaraca na gol Genka(!), domaćin samo četiri ka golu španske ekipe, ali golova nije bilo. Genk mora da bude zadovoljan ovakvim ishodom. Valensija je imala inicijativu, stvarala je šanse, pogodila je i prečku (fenomenalan akrobatski volej Ramija), ali računa se golovi.

U Grupi F jedan remi i pobeda gostujuće ekipe.

Arsenal je imao vođstvo protiv Borusije u Dortmundu, ali je šampion Nemačke, fenomenalnim golom Hrvata Ivana Perišića u smiraj meča, osvojio bod.

Arsenal i Borusija iz Dortmunda već su jednom igrali u grupnoj fazi Lige šampiona. Bilo je to u sezoni 2002/03. Arsenal je u Londonu dobio 2:0, Borusija je bila bolja na Vestfalenu 2:1. Tada je za Borusiju igrao Tomaš Rosicki, čijim je golom iz penala Borusija pobedila. Rosicki je večeras mogao opet da igra da nije povređen, ali u dresu Arsenala.

Arsen Venger je u startnu postavu uvrstio i novajlije: Mikela Artetu, Josija Benajuna i Pera Mertezakera.

Borusija je bila više u posedu lopte u prvom delu, imala je i jednu sjajnu šansu, ali pravo niotkuda Arsenal je poveo!

Igrao se 42. minut kada se Robin van Persi klizećim startom gotovo na sredini terena izborio za loptu. Tio Volkot mu je odmah vratio, a Holanđanin je uleteo u šesnaesterac i savladao Veidenfelera.

Nije bilo mnogo prilika u drugom delu, sve do poslednjih deset minuta. U 82. Minutu srpski reprezentativac Neven Subotić je posle kornera šutirao kao golu Arsenala, a Vojćeh Šćešnji je imao mnogo sreće - lopta je stala između njegovih nogu.

Šest minuta kasnije 1:1, fenomenalnim golom Ivana Perišića. Posle prekida, lopta je padala, tačno na nogu Perišiću, koji je uputio takvu "praćku" ka golu Arsenala da je i Šćešnji mogao samo da je isprati pogledom.

Borusija je čak mogla i do sva tri boda u sudijskoj nadoknadi, ali je Šćešnji spasio Arsenal sjajnom intervencijom posle udarca Levandovskog.

FEJSA IGRAO, MARSEJ SE RADOVAO U PIREJU

U Pireju, pobeda Marseja nad Olimpijakosom, za koji je 70-ak minuta igrao Ljubomir Fejsa, dok je Marko Pantelić ostao na klupi.

Trenutak odluke dogodio se u 51. minutu. Žeremi Morel je odlično prodro po levoj strani, ubacio loptu po zemlji, a Lućo Gonzales majstorski reagovao - iz prve je šutirao sa četiri metra i pogodio.

Zanimljivo je da Marsej u šest od poslednjih sedam utakmica (uključujući i ovu) u Ligi šampiona nije primio gol. sa druge strane, ovo je Olimpiakosu sedmi uzastopni poraz od francuskih ekipa u evropskim takmičenjima.

PAROVI I REZULTATI 1. KOLA:

GRUPA E:


Čelsi - Bajer Leverkuzen 2:0 (0:0)
/Luiz 67, Mata 90+2/

Genk - Valensija 0:0

GRUPA F

Borusija Dortmund - Arsenal 1:1 (0:1)
/Perišić 88 - Van Persi 42/

Olimpijakos Pirej - Olimpik Marsej 0:1 (0:0)
/Gonzales 51/

GRUPA G

Porto - Šahtjor Donjeck 2:1 (1:1)
/Hulk 28, Kleber 51 - Adrijano 12/

APOEL Nikozija - Zenit Sankt Petersburg 2:1 (0:0)
/Manduka 73, Ailton 75 - Zirijanov 63/

GRUPA H

Barselona - Milan 2:2 (1:1)
/Pedro 36, Vilja 51 - Pato 1, Tijago Silva 90+2/

Viktorija Plzen - BATE Borisov 1:1 (1:0)
/Bakoš 45+1 - Bresan 69/

U sredu:

GRUPA A:

Mančester siti - Napoli
Viljareal - Bajern Minhen

GRUPA B:

Inter - Trabzonspor
Lil - CSKA Moskva

GRUPA C:

Bazel - Ocelul Galati
Benfika - Mančester junajted

GRUPA D:

Ajaks Amsterdam - Olimpik Lion
Dinamo Zagreb - Real Madrid

(MONDO, foto: AP)