Gradsko saobraćajno preduzeće je, kako se navodi u njihovom saopštenju, radi povećanja kvaliteta usluga javnog prevoza i modernizacije autobuskog voznog parka, tokom ove godine raspisao dva tendera za nabavku 25 niskopodnih zglobnih autobusa i 10 autobusa na pogon prirodnim gasom (CNG).

Novi niskopodni autobusi će od proleća prevoziti građane, a u narednom periodu prioritet GSP-a biće nabavka novih vozila i modernizacija voznog parka.

To preduzeće je u proteklom periodu nabavilo 83 nova niskopodna solo trolejbusa, pet tramvaja (iz Španije), a do kraja godine će stići 10 autobusa na CNG pogon, čime će se značajno smanjiti štetni uticaj na životnu sredinu.

Autobusi na CNG pogon biće kupljeni sredstima GSP-a, a kako se navodi, proivešće ih domaća kompanija iz Kragujevca, kako bi se podstakao razvoj domaće industrije.

Osim nabavke novih autobusa, radiće se i na nabavci 15 zglobnih trolejbusa, čime će trolejbuski vozni park biti u potpunosti unificiran i osavremenjen.

Prema planovima Grada Beograda, 2012. godine se očekuje i raspisivanje tendera za nabavku 150 novih niskopodnih autobusa najnovije generacije.

(Tanjug)