Tokom dva dana trajanja Rakija festa mnogo posetilaca je prošlo kroz Belexpocentar i probalo makar nekoliko čašica "dobre kapljice" koju je prezentovalo više od 50 izlagača iz Srbije, regiona , Italije i Nemačke. A bilo je tu svačega od šljivovice, preko kajsijevače do rakija od ruže i šumskih jagoda.
Probali smo i mi po koju, ali smo od ljudi koji su u toj materiji pokušali da saznamo kako da sprečimo ili eventualno lečimo mamurluk - fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića.
Najkasnije 24 sata posle prestanka pijenja sav alkohol se izbacuje iz organizma i potrebno je određeno vreme da se telo oporavi od prevelike količine alkohola. Upravo zato dan posle alkoholisanja delujete kao "usporen film".
Međutim, nije dovoljno samo obratiti pažnju na količinu popijenog pića, već i na vrstu. Proizvođači iskreno priznaju da ne postoji rakija koja vas neće "uhvatiti", ali da sutradan gotovo da nećete osećati posledice ukoliko su one zaista pravljene od voća. Primera radi, za litar rakije potrebno je 40 kilograma dunja ili 20 kilograma malina. Zbog toga i njihova cena u maloprodaji ne može da bude ispod 1.000 dinara, kažu proizvođači.
Osim etil-alkohola, koji je sastavni deo različitih žestokih pića, "krivci" za mamurluk su veštački sastojci koji daju ukus, miris ili boju određenom alkoholnom piću. Oni pospešuju veće izdvajanje serotonina, zbog čega osećamo glavobolju i opštu malaksalost, zatim širenjem krvnih sudova u već dehidriranom organizmu još više smanjuje krvni pritisak, što utiče na slabije snabdevanje mozga kiseonikom.
Kako će neko podneti alkohol zavisi i od toga koliko je naviknut na žestinu, ali i kakav je njegov organizam, od telesne građe, visine i težine, konstitucije... Dodajmo tome i da neprespavana noć, kao i cigarete, takođe utiču da se sutradan osećate malaksalo, da imate glavobolju, mučninu, dehidrataciju, da ste umorni, osetljivi na svetlo i zvuk.
Naravno da do mamurluka neće doći ukoliko ne pijete, međutim ukoliko imate "u najavi" intenzivniju konzumaciju alkohola onda je najbolje da pre toga dobro jedete, poželjno je čak i da to bude masnija i teža hrana, koju će organizam polako svariti. I nakon pijančenja obavezno pojedite nešto.
Izbegnite i slane grickalice i jer će vas one naterati da pijete više alkohola.
Svi koji su ikada konzumirali malo više žestine znaju da posle toga treba da popiju veliku čašu vode (poželjno je s medom) ili negaziranog soka, kako bi se nadoknadila tečnost. Mi smo na Rakija festu sa više strana čuli i da je preporučljivo pre konzumiranja alkohola popiti kašiku maslinovog ulja ili čašu mleka. Možda zvuči šašavo, ali, kako su nam objasnili, to smanjuje brzinu upijanja alkohola u organizam.
I vrapci na grani znaju da treba piti samo jednu vrstu pića, kao i da treba piti postepeno.
Simptome mamurluka ublažavaju jedenje kisele čorbe, pijenje kafe, surutke, rasola... međutim, oni koji imaju problem sa nadraženim želucem trebalo bi da konzumiraju laganiju hranu: žitarice s mlekom, kuvana jaja ili hleb s vrućim mlekom.
Kažu da je najefektivniji recept za suzbijanje mamurluka šejk od banana, mleka i meda.
Ukoliko osetite stomačne tegobe napravite veće količine hladnog, gusto skuvanog i jako slabo zaslađenog čaja od kamilice koji možete piti umesto vode celog dana.
Dobro će doći i vitamini C i B6, kao i aspirin, ali on nikako ne sme da se uzme pre, zajedno niti odmah posle alkoholnog pića. Voda u velikim količinama se podrazumeva.
Prijaće vam malo gimnastike, šetnja, kupanje i masaža.
Naravno, ne treba da naglašavamo da u alkoholisanom stanju nikako ne sedate za volan!
(MONDO)
Probali smo i mi po koju, ali smo od ljudi koji su u toj materiji pokušali da saznamo kako da sprečimo ili eventualno lečimo mamurluk - fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića.
Najkasnije 24 sata posle prestanka pijenja sav alkohol se izbacuje iz organizma i potrebno je određeno vreme da se telo oporavi od prevelike količine alkohola. Upravo zato dan posle alkoholisanja delujete kao "usporen film".
Međutim, nije dovoljno samo obratiti pažnju na količinu popijenog pića, već i na vrstu. Proizvođači iskreno priznaju da ne postoji rakija koja vas neće "uhvatiti", ali da sutradan gotovo da nećete osećati posledice ukoliko su one zaista pravljene od voća. Primera radi, za litar rakije potrebno je 40 kilograma dunja ili 20 kilograma malina. Zbog toga i njihova cena u maloprodaji ne može da bude ispod 1.000 dinara, kažu proizvođači.
Osim etil-alkohola, koji je sastavni deo različitih žestokih pića, "krivci" za mamurluk su veštački sastojci koji daju ukus, miris ili boju određenom alkoholnom piću. Oni pospešuju veće izdvajanje serotonina, zbog čega osećamo glavobolju i opštu malaksalost, zatim širenjem krvnih sudova u već dehidriranom organizmu još više smanjuje krvni pritisak, što utiče na slabije snabdevanje mozga kiseonikom.
Kako će neko podneti alkohol zavisi i od toga koliko je naviknut na žestinu, ali i kakav je njegov organizam, od telesne građe, visine i težine, konstitucije... Dodajmo tome i da neprespavana noć, kao i cigarete, takođe utiču da se sutradan osećate malaksalo, da imate glavobolju, mučninu, dehidrataciju, da ste umorni, osetljivi na svetlo i zvuk.
Naravno da do mamurluka neće doći ukoliko ne pijete, međutim ukoliko imate "u najavi" intenzivniju konzumaciju alkohola onda je najbolje da pre toga dobro jedete, poželjno je čak i da to bude masnija i teža hrana, koju će organizam polako svariti. I nakon pijančenja obavezno pojedite nešto.
Izbegnite i slane grickalice i jer će vas one naterati da pijete više alkohola.
Svi koji su ikada konzumirali malo više žestine znaju da posle toga treba da popiju veliku čašu vode (poželjno je s medom) ili negaziranog soka, kako bi se nadoknadila tečnost. Mi smo na Rakija festu sa više strana čuli i da je preporučljivo pre konzumiranja alkohola popiti kašiku maslinovog ulja ili čašu mleka. Možda zvuči šašavo, ali, kako su nam objasnili, to smanjuje brzinu upijanja alkohola u organizam.
I vrapci na grani znaju da treba piti samo jednu vrstu pića, kao i da treba piti postepeno.
Simptome mamurluka ublažavaju jedenje kisele čorbe, pijenje kafe, surutke, rasola... međutim, oni koji imaju problem sa nadraženim želucem trebalo bi da konzumiraju laganiju hranu: žitarice s mlekom, kuvana jaja ili hleb s vrućim mlekom.
Kažu da je najefektivniji recept za suzbijanje mamurluka šejk od banana, mleka i meda.
Ukoliko osetite stomačne tegobe napravite veće količine hladnog, gusto skuvanog i jako slabo zaslađenog čaja od kamilice koji možete piti umesto vode celog dana.
Dobro će doći i vitamini C i B6, kao i aspirin, ali on nikako ne sme da se uzme pre, zajedno niti odmah posle alkoholnog pića. Voda u velikim količinama se podrazumeva.
Prijaće vam malo gimnastike, šetnja, kupanje i masaža.
Naravno, ne treba da naglašavamo da u alkoholisanom stanju nikako ne sedate za volan!
(MONDO)
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina