Poznato je da se u knjižarama najviše traže knjige sa receptima, a ni elektronski mediji ne kriju da su najgledanije emisije upravo one koje su posvećene kulinarstvu.

U toj branši teško je biti originalan, ali ipak nije nemoguće. Zato se u Holandiji početkom ove sedmice u knjižarama pojavio kuvar "The Insect Cookbook" koji promoviše konzumiranje insekata, kao značajan izvor proteina.

"Ovu knjigu vidim kao još jedan korak ka uvođenju insekata u jelovnik restorana u Holandiji. Očekujem da ljudi kupe kuvar i počnu da pripremaju jela od insekata kod kuće", rekao je Marsel Dike, profesor Univerziteta u Vageningenu i stručnjak za proizvodnju hrane.



Istraživanja naučnika sa ovog univerziteta pokazuju da insekti predstavljaju najbolji izvor proteina, što je važno imajući u vidu konstantni rast svetskog stanovništva.

Dike podseća da će do 2050. godine svetsko stanovništvo dostići brojku od devet milijardi i da će tada biti teško obezbediti dovoljno proteina za sve. Insekti i meso životinja kojima se ljudi sada hrane, imaju sličnu nutricionu vrednost, a emitovanje ugljen-dioksida prilikom proizvodnje insekata je sto puta manja nego u slučaju uzgoja svinja, na primer.

U Holandiji već postoji restoran koji na svom meniju ima pet jela od insekata. Vlasnik ovog objekta kaže da ne očekuje da insekti postanu posebno popularni jer su neobičnog ukusa.

"Ne slažu se najbolje sa ribom, na primer. Ali je lepo imati jedno ili dva jela sa insektima na jelovniku, pod uslovom da to bude shvaćeno kao zabava", rekao je on za "Dojče vele".

(MONDO)