Premijer liga se vratila u punom sjaju i to baš na "Itihadu", stadionu koji je pre nekoliko meseci bio poprište senzacionalne utakmice i tititule za Mančester siti posle nekoliko decenija.

Sudbina ili ko zna šta na "Itihadu" ovog nedeljnog popodneva. Mančester siti je počeo odbranu titule pobedom nad Sautemptonom 3:2, posle odličnog meča, lepih golova, promašenog penala, obrta...Da vas podsetimo, upravo je ovim rezultatom Mančester siti pobedio Kvins Park Rendžers u poslednjoj utakmici prošle sezone i tako je došao do titule prvaka.

Ako se po jutru dan poznaje, a rezultati pojedinih utakmica prvog kola Premijer lige ukazuju da će tako biti, očekuje nas još jedna vrlo uzbudljiva i neizvesna sezona.

David Silva je bio potpuno van utakmice protiv Sautemptona, ali srećom po navijače Mančester sitija i Roberta Manćinija, Karlos Tevez i, pre svih, Samir Nasri, bili su potpuno fokusirani. Zahvaljujući njima Siti je ostvario prvu pobedu u novoj sezoni protiv srčanog Sautemptona, povratnika u Premijer ligu.

Bilo je 1:0 za Siti, pa 1:2 za goste, pa potom 3:2 za engleskog šampiona! Uz promašeni penal Davida Silve u 17. minutu i promašenu "mrtvu šansu" sa pet, šest metara u 55. minutu (kod rezultat 1:0).

"Nismo paničili. Istina je da nismo bili na svom nivou, ali smo se dogovorili i rekli jedni drugima da kožemo i uspeli smo. Uspevali smo i prošle sezone u ključnim utakmicama. Verujem da će biti bolje", izjavio je Sair Nasri posle utakmice.

Manćinija je sigurno zabolela glava u nekoliko navrata tokom meča. Najpre posle samo 11 minuta, kada se ja terena, na nosilima iznet Serhio Aguero. Igrač Sautemptona je startovao na Argentinca, ali ga nije zakačio po nogama, već je Aguero nezgodno stao na nogu i izvrnuo je članak. Zamenio ga je Edin Džeko.

Šest minuta kasnije, penal za Siti posle faula nad Tevezom. David Silva je toliko loše izveo penal da ga je sigurno bilo sramota.

Mučio se Siti da razbije bedem borbenog tima iz engleske luke i uspelo mu je pet minuta pre odlaska na odmor. Nasri je idealno pronašao Teveza (pitanje je da li je bio ofsajd, sumnjiva pozicija u svakom slučaju), a Argentinac iskosa odlično šutira i pogađa za 1:0.

Mogao je Siti da reši meč početkom drugog dela. Fenomenalna akcija celog tima, koja je počela na sredini terena, igra na prvi pas, Tevez je centrirao u srce šesnaesterca, Nasri je ostavio loptu za Silvu koji sa pet, šest metara pogađa prečku!

I potom preokret! Gosti su bili u napadu, dugo je ta lopta bila u šesnaestercu Sitija, da bi došla do Rikija Lamberta (koji minut ranije je ušao u igru), koji iz prve šalje loptu po zemlji pored nemoćnog Džoa Harta.

Desetak minuta posle izjednačujućeg gola, Sautemptonje postigao vodeći! Kontranapad koji je Stiven Dejvis pretvorio u gol, posle gotovo identičnog udarca kao Lambert.

Hladan tuš na "Itihadu"!

Nisu imali šta da čekaju više igrači Sitija, krenuli su u totalnu ofanzivu. I izjednačenje posle velike gužve i prilične sreće na strani domaćina.

Muvala se tu lopta u šesnastercu, igrači Sautemtpona su se bacali, nogama i telima štitili gol, da bi se ona nekako dokotrljala do Džeka koji je iz prve, iz blizine šalje u mrežu za 2:2.

I potom Samir Nasri. Laknulo je svima koji navijaju za Siti kada je francuski reprezentativac ispalio projektil ka golu Sautemptona i pogodio!

Mančester siti je nastavio sjajan niz kod kuće - 29 utakmica u nizu, 27 poeba i dva remija.

ČELSI PO NOTAMA EDENA AZARA

Čelsi je ostvario prvu pobedu na startu nove sezone Premijer lige, u gostima protiv Vigana 2:0, pre svega zahvaljujući odličnom Azaru i strelcima Branislavu Ivanoviću i Frenku Lampardu.

Sve je bilo završeno za prvih šest minuta meča. U 2. minutu, Hazar je na polovini terena uočio kako srpski reprezentativac uleće u prazan prostor, poslužio ga je kao na tacni, a Ivanović je u maniru rasnih napadača ušao u kazneni prostor i lako savladao golmana Vigana Alija Al-Habzija.

Koji minut kasnije - penal za Čelsi. Hazar je ušao u šesnaesterac, dao sebi for, a još jedan debitant u Premijer ligi, defanzivac Vigana Ivan Ramis nije stigao da povuče nogu. Lampard je hladnokrvno izvršio egzekuciju sa "bele tačke".

Do kraja poluvremena, očekivana slika na terenu. Čelsi se povukao, čuvao prednost, a Vigan, s obzirom na šokantan početak, uspeo je da se koliko-toliko oporavi i popravi utisak. Imao je domaćin više loptu u posedu, ali tek po koja smislena akcija. Čelsi je zatvorio sve prilaze svom golu, pa Petr Čeh nije imao priliku ni da pošteno interveniše.

Ništa se bitnije nije promenilo u nastavku. Čelsi je parkirao "plavi autobus" ispred svog gola, a Vigan pokušavao da ga isparkira. Zamalo mu je to uspelo sredinom drugog dela. Majnor Figeroa je idealno centrirao na glavu Žordija Gomesa, koji je probao lobom, ali je bio neprecizan.

Nastavio je Vigan opsadu gola Čelsija, imao je još nekoliko izglednih prilika. Ne i koncetraciju i sreću da savlada Čeha.

Vigan mnogo bolji, a Čelsi ubitačno precizan. U prvom poluvremenu dva gola iz dva šuta! Na kraju krajeva, važna su samo tri boda. Retko ko će se sećati partije evropskog šampiona posle nekoliko utakmica...

I ne zaboravite, igrajte Fantasy Premijer ligu na MONDU

REZULTATI 1. KOLA:

Nedelja:

Vigan - Čelsi 0:2 (0:2)
/Ivanović 2', Lampard 6'p/

Mančester siti - Sautempton 3:2 (1:0)
/Tevez 41', Džeko 72', Nasri 81' - Lambert 59', Dejvis 68'/

Subota:

Arsenal Sanderlend 0:0
Fulam - Norič 5:0 (2:0)
KPR - Svonsi 0:5 (0:1)
Reding - Stouk 1:1 (1:1)
VBA - Liverpul 3:0 (1:0)
Vest Hem - Aston Vila 1:0 (1:0)
Njukasl - Totenhem 2:1 (0:0)

Ponedeljak:

Everton - Mančester junajted (21h)

(MONDO - foto: AP)