Zeleno povrće bogato je folnom kiselinom, kalcijumom i drugim hranljivim materijama koje su važne za zdravlje kostiju i korisne u prevenciji kognitivnog "usporavanja" i problema sa vidom koje su prateća posledica starenja. Ishrana bogata povrćem kao što su brokoli i kupus smanjuje rizik od gubitka pamćenja i raka.

Integralne žitarice bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i različitih tipova kancera. Integralne žitarice vare se sporije od prerađenih, tako da smanjuju i rizik od dijabetesa.

Bobice, borovnice, kupine i brusnice pre svega, bogate su antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala, pa tako usporavaju starenje i dobra su prevencija protiv raka. Osim toga, ishrana bogata bobičastim voćem poboljšava funkcije mozga i pozitivno utiče na tonus mišića.

Maslinovo ulje takođe je bogato antioksidantima i nezasićenim masnim kiselinama. Osobe u čijoj ishrani dominira maslinovo ulje imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i kognitivnim poremećajima poput slabijeg pamćenja koji su uobičajeni pratioci starenja.

Paradajz je, kao i ostalo crveno povrće, odličan izvor likopena, antioksidanta koji, između ostalog, održava mladalačku teksturu kože, a smanjuje i rizik od određenih vrsta kancera, pre svega prostate i pluća, kao i od kardiovaskularnih bolesti.

Orašasti plodovi, bademi i orasi na primer, odličan su izvor zdravih masti, vitamina i proteina koji su važni za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja i zdravlja mozga. Orašasti plodovi bogati su i jedinjenjima koja se uspešno "bore" protiv različitih upalnih procesa u organizmu.

Riba i plodovi mora odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje su takođe važne u borbi protiv zapaljenskih procesa. Osobe na čijem je jelovniku riba nekoliko puta nedeljno izložene su nižem riziku od Alchajmerove bolesti i moždanog udara od ljudi koji ribu jedu retko ili je ne jedu uopšte, prenosi portal "Šajn".

(MONDO)