U Futogu se upravo održava tradicionalna privredno turistička manifestacija "Kupusijada". Ako niste stigli da odete do ovog mesta koje se nalazi na sredini toka reke Dunav, znajte da kupus koji se tamo uzgaja, a za koji mnogi kažu da je najbolji u Srbiji, možete da kupite i na pijacama širom zemlje.
Takođe, taj kupus ćete uskoro moći da kupite i u kiselom "izdanju". Mada, zašto ga ne biste sami ukiselili. Evo kako.
Glavice srednje veličine se očiste od spoljnih listova, malo se zareže koren, a potom se ređaju u dobro oprano bure koje na dnu ima slavinu za pretakanje rasola. Kupus se postavlja tako da koren bude okrenut ka dnu bureta.
Takođe, taj kupus ćete uskoro moći da kupite i u kiselom "izdanju". Mada, zašto ga ne biste sami ukiselili. Evo kako.
Glavice srednje veličine se očiste od spoljnih listova, malo se zareže koren, a potom se ređaju u dobro oprano bure koje na dnu ima slavinu za pretakanje rasola. Kupus se postavlja tako da koren bude okrenut ka dnu bureta.
Prokuvati i ohladiti vodu u kojoj se potom rastvori so. Na 100 kg kupusa ide 3 kilograma soli. Naliti bure da kupus ogrezne, a zatim poklopiti nekim teškim predmetom, kamenom najbolje, koji će držati glavice da ne plivaju po kaci.
Bure dobro zatvoriti i ostaviti u podrumu, špajizu ili nekom drugom prohladnom mestu gde će ostati tokom cele zime. Vodite računa da nije na nekom suviše hladnom mestu gde može da zamrzne.
Raso iz kupusa se mora redovno pretakati. Tečnost koju ste ispustili sa dna vratite u bure, i tako dva puta nedeljno.
Bure dobro zatvoriti i ostaviti u podrumu, špajizu ili nekom drugom prohladnom mestu gde će ostati tokom cele zime. Vodite računa da nije na nekom suviše hladnom mestu gde može da zamrzne.
Raso iz kupusa se mora redovno pretakati. Tečnost koju ste ispustili sa dna vratite u bure, i tako dva puta nedeljno.
Ako vremenski uslovi to dozvoljavaju, kupus u buretu može da stoji do maja, čak i juna meseca. Da li znate da je rasol, kao nusprodukt kiselog kupusa, čest sastojak dijeta za mršavljenje jer ubrzava varenje. Posebno je delotovran protiv mamurluka.
Inače, kupus vrenjem ili fermentacijom ne gubi svoje korisne sastojke. Naprotiv, neki sastojci koji su dobri za zdravlje razvijaju se tek procesom vrenja. Mlečna kiselina koja tada nastaje, jača imuni sistem, regulišu probavu, obnavljaju crevnu floru... Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina K, C, B6, kao i folne kiseline.
Dakle, uživajte u kiselom kupusu bez griže savesti. Možete da ga isečete na krupnije kocke i pospete istucanom suvom paprikom, ljutom ili slatkom, ali i da napravite razna kuvana jela. Domaćice u Srbiji najčešće od kiselog kupusa spremaju sarmu i podvarak. A šta je ukusnije? O tome se polemika vodi od davnina.
Inače, kupus vrenjem ili fermentacijom ne gubi svoje korisne sastojke. Naprotiv, neki sastojci koji su dobri za zdravlje razvijaju se tek procesom vrenja. Mlečna kiselina koja tada nastaje, jača imuni sistem, regulišu probavu, obnavljaju crevnu floru... Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina K, C, B6, kao i folne kiseline.
Dakle, uživajte u kiselom kupusu bez griže savesti. Možete da ga isečete na krupnije kocke i pospete istucanom suvom paprikom, ljutom ili slatkom, ali i da napravite razna kuvana jela. Domaćice u Srbiji najčešće od kiselog kupusa spremaju sarmu i podvarak. A šta je ukusnije? O tome se polemika vodi od davnina.
(MONDO)
"Vi zadnji derbi računate kao poraz? Baš lepo": Obradović reagovao na pomen osam neuspeha protiv Zvezde u nizu
Danska - Srbija, uživo: Pešićev tim gazi, idemo ka Evropskom prvenstvu!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!