Čitajući recepte koji nisu pisani na našem jeziku često ne možemo baš sve da povežemo i da izaberemo prave namirnice i količinu koja nam je neophodna. Jela zbog toga ne uspevaju baš kako bi trebalo i sav trud oko šporeta pada u vodu.

Maštovite kulinarske radionice u beogradskom Domu omladine pomažu vam da napravite ukusne slatkiše i slaniše, ali i da naučite engleski jezik.

Radionicu vodi Stefani Rolands, Amerikanka koja godinama živi na ovim prostorima. Stefani nam je otkrila da joj se naša kuhinja veoma dopada. Rado uživa u ukusu sarme, a ni ajvaru ne odoleva.

"Dugo sam imala komšinicu Nadu koja mi je pokazala kako se pripremaju vaša tradicionalna jela. To mi se dopalo. Zajedno smo pravile ajvar. Ej, ajvar! Izborile smo se sa četrdeset kila paprika. Bio je ukusan", kaže Stefani okružena namirnicama za pripremu i opremljena kulinarskim alatom - sudovima, pekačima, varjačama, hvataljkama...

Prema njenim rečima, sve kuhinje sveta imaju odlična jela i zato bi trebalo kombinovati što više ukusa.

Upravo tako! Ako su vam obične palačinke dosadile, eksperimentišite. Probajte da napravite one "debele" palačinke koje viđamo u stranim filmovima i serijama. Deluju baš ukusno! Evo recepta:

Potrebno vam je:

1 šolja brašna
1 - 2 kašičice šećera
10gr praška za pecivo
pola kašičice soli
175ml mleka
2 kašičice ulja
1 ulupano jaje
pakovanje putera


Priprema:

Izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi izmešajte mleko, puter i jaje. Brzo umešajte vlažne sastojke u posudu sa suvim sastojcima. Napravite samo nekoliko brzih poteza kako biste navlažili brašno. Još će postojati grumenčići, ali ne brinite, to tako treba. :)

Zagrejte tiganj i premažite uljem. Kutlačom nanesite testo na tiganj i oblikujte veličinu i izgled palačinke. Osim okruglih, možete praviti palačinke u obliku srca, Mikija Mausa, kvadrata...

Ne pravite gužvu u tiganju, ostavite palačinkama mesto da narastu. Okrenite palačinku nakon dva do tri minuta pečenja kada obod postane pun mehurića. Ne dozvolite da centralni, veći mehur, pukne. Samo jednom okrenite palačinku. Drugu stranu pecite kraće, oko minut.

Uz med, džem, čokoladni krem, ali i slane namaze, ova poslastića biće pravi užitak - "prste da poližeš"!

Pogledajte atmosferu sa prve radionice kuvanja na engleskom koju organizuje Američki kutak u Beogradu:



(MONDO - D.Č.)