Kakva kazna očekuje srpski fudbal u četvrtak u Nionu?

Incidenti u Kruševcu, posle utakmice mladih reprezentacija Srbije i Engleske (odigrana 16. oktobra), bili su predmet interesovanja javnosti širom Evrope, a UEFA je odmah pokrenula istragu.

Pobedom na kruševačkom stadionu "Mladost" 1:0 mlada reprezentacija Engleske plasirala se na prvenstvo Evrope 2013. u Izraelu, nakon što je prvi meč na domaćem terenu u Noriču dobila istim rezultatom (1:0).

Posle utakmice dogodio se niz incidenata.



Fudbalski savez Srbije "na tapetu" je iz dva razloga: navodnih rasističkih uvreda na račun engleskih reprezentativaca sa tribina i nesportskog ponašanja pojedinih fudbalera i članova stručnog štaba selekcije Srbije. I Englezi su pod lupom zbog nesportskog ponašanja pojedinih fudbalera.

Kada je objavila saopštenje o pokretanju postupka protiv FSS i Fudbalske asocijacije Engleske, UEFA je navela i da će odluka o kaznama biti doneta na zasedanju Kontrolne i Disciplinske komisije 22. novembra.

Dakle, u četvrtak.

Nezavisno od istrage UEFA, Fudbalski savez Srbije je sproveo svoju istragu i već je doneo prilično oštre kazne za vinovnike incidenata.

Najgore su prošli Nikola Ninković i Ognjen Mudrinski koji su udaljeni iz nacionalnog tima na godinu dana. Trener golmana Srđan Maksimović kažnjen i kondicioni trener Andreja Milutinović kažnjeni su sa po dve godine zabrane rada u svim nacionalnim selekcijama!

Pre nego što je Disciplinska komisija FSS donela kazne, prvi čovek srpskog fudbala Tomislav Karadžić rekao je da će vinovnici biti kažnjeni, ali ne zato što to neko traži, već zato što tako treba.

U međuvremenu, FSS je organima UEFA dostavio sve materijale i izjave aktera incidenata i onih koji su bili svedoci, u nadi da će tako, donekle, anulirati ono što su Englezi, posredstvom medija, danima tražili - a to je oštra kazna za FSS, odnosno zabrana učestvovanja u svim takmičenjima na više godina.

U prvom reagovanju na događanja u Kruševcu, FSS je istakao da se od dolaska reprezentacije Engleske do poslednjeg minuta utakmice, nije dogodio nijedan incident.

Fudbalski savez Srbije tada je naglasio i da je sve počelo kada je igrač Engleske Deni Rouz poneo prma navijačima Srbije "krajnje neprimereno, nesportski i vulgarno" i da je zapavo on bio začetnik svih nemilih scena.

Kazne za FSS će sigurno biti. Možemo samo da se nadamo da neće biti onakva kakvu Englezi priželjkuju.

(MONDO - foto: AP)