"To što smo se mi probudili, ne znači da se probudio i naš metabolizam, zato ne moramo da jedemo odmah čim ustanemo, ali se preporučuje da to bude u narednih sat i po", rekla nam je nutricionistkinja u DZ Stari Grad, Jelena Jovanović.

Sve nakon toga vodi nas u stanje pregladnelosti, hipoglikemiju (nagli pad šećera u krvi) i nesvesticu. Tada grabimo sve što nam padne pod ruku, ne žvaćemo već gutamo, prejedamo se.

Ako ste mislili da ste uspeli da smanjite unos kalorija time što ste preskočili doručak, grdno ste se prevarili. Organizam se ne može nadmudriti i uvek mu se mora dati ono što traži.

Druga zabluda je da su pahuljice savršen izbor za doručak.

"Pahuljice sadrže u sebi visoke ugljene hidrate, koje nakon konzumiranja teraju pankreas na brži rad. Veliki je unos šećera u krvi i pankreas veoma ubrzano radi i luči veću količinu insulina da bi se što pre ta glukoza neutralisala", objasnila nam je nutricionistkinja.

Takođe, pahuljice spadaju u lako svarljive namirnice, i vi ste već za sat i po ponovo gladni i ulazite u ono što nutricionisti zovu "dupli doručak". Bićete primorani da još nešto pojedete suprotno preporuci da pauza između obroka bude tri sata kako bi metabolizam optimalno radio.

Još jedna zabluda je da "jedno jaje na dan snagu daje". Zbog svog komplikovanog sastava i činjenice da je teško svarljivo, ne preporučuje se jesti više od 2 do 3 jajeta nedeljno.

Šta je onda idealan doručak? Nutricionisti kažu da je to "zdrav sendvič".

"Doručak treba da bude konkretan: ugljeni hidrati u vidu neke integralne kifle ili hleba 'Tonus', sa posnim mlečnim proizvodom, bilo da je to mladi sir, nemasni jogurt i nešto od zdravih suhomesnatih proizvoda: šunka, pileća prsa ili sardina i tuna, nikako viršle i paštete", objasnila nam je doktorka Jovanović.

Šta doručkuju naši sugrađani i da li ste "najgori od sve dece", pogledajte u videu.



(MONDO/Marija Atanasković)