Izmene Zakona o bezbednosti saobracaje nove kazne i olaksice.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Tu je sve - i nove kazne i par olakšica u vožnji

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Iako su predvi��ene i neke olakšice, novi set propisa će dodatno sankcionisati prekršaje koje napravimo u saobraćaju

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Nakon što je Vlada republike Srbije usvojila predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćajana putevima (ZOBS), od novih propisa nas deli još i izglasavanje u Skupštini.

Najzvučnija novina svakako je smanjenje dozvoljenog nivoa alkohola u krvi. Sa 0,3 mg/ml (promila) prag je spušten na 0,2. Ovo znači da možete "pasti" već posle pola litra piva ili dve čaše vina i za to platiti 10 hiljada dinara. 

zakon, saobraćaj, iluustracija Izvor: Mondo/Mario Milojević/ilustracija

"U Srbiji je u proteklih 10 godina u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali vozači pod dejstvom alkohola poginulo više od 700 ljudi, dok je oko 20.000 teže i lakše povređeno" - Damir Okanović, Komitet za bezbednost saobraćaja

Osim ove granice, predlog je da se nivo dosadašnje srednje alkoholisanosti podeli u dve grupe – srednju alkoholisanost (0,5-0,8 promila) i visoku alkoholisanost (0,8-1,2 promila). Takođe, stanje potpune alkoholisanosti (preko 2 promila) sada će se smatrati i jednim vidom nasilničke vožnje.

Osim ovog primera i postojećih (dva uzastopna prolaska kroz crveno u roku od 10 minuta i preticanje kolone preko pune linije), sada se "nasilnikom" smatra i vozač koji prekorači brzinu u naselju preko 90 km/h, odnosno 100 km/h van naselja.

zakon, saobraćaj, iluustracija Izvor: Mondo/Mario Milojević/ilustracija

Ovaj najgori tip ponašanja za volanom se sankcioniše sa mesec do dva iza rešetaka. Novina je da se odlazak u zatvor može zameniti društveno-korisnim radom u trajanju od 240 do 360 sati. Za slučaj da vozač u nasilničkoj vožnji napravi i saobraćajnu nezgodu čeka ga zatvor od 45-60 dana, odnosno 300-360 sati rada u javnom interesu. Uz to će dobiti i dvocifren broj kaznenih bodova, kao i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Najviša novčana kazna i dalje iznosi 120.000 dinara, ali je sada dodatno pooštrena, odnosno lakše može da se dobije. Ako imate hiljadu evra viška, evo nekoliko načina kako da se otarasite tih para. 

Pre svega, ako vozite brzinama većim za 71 do 90 km/h od dozvoljene u gradu, odnosno za 81 do 100 km/h van naselja. Zatim tu je vožnja bez dozvole, vožnja dece mlađe od 12 godina na prednjem sedištu, kao i prestizanje ili obilaženje vozila koje je stalo pred "zebrom" kako bi pustilo pešake. I dobra pijanka pa sedanje za volan sa 1,2 do 2 promila alkohola će vas olakšati za pomenuti iznos, kao i preticanje kolone pod pratnjom.

zakon, saobraćaj, iluustracija Izvor: Mondo/Mario Milojević/ilustracija

Nov set izmena ZOBS-a donosi i propis po kome će deca morati da se voze u sigurnosnom dečijem sedištu do visine od 135 centimetara. Međutim, ostavljena je mogućnost da se stariji od 4 godine voze na takozvanom "buster" sedištu. Inače, za decu koja nisu u svojim sedištima takođe ćete platiti 120.000 dinara!

Od sada će svi putnici u kolima morati da imaju svetloodbojne prsluke, za slučaj da treba da izađu iz vozila na magistralnom ili autoputu.

Izmenama zakona propisuje se i maksimalna brzina bicikala po peša��ko-biciklističkoj stazi. Ona iznosi 10 km/h uz naročit oprez prema pešacima.

Novi propisi donose i neke olakšice. Vožnja zaustavnom trakom se više ne smatra nasilničkom, pa ćete sad za taj prekršaj platiti između 20 i 40 hiljada dinara, umesto dosadašnjih 100.000-120.000.

Biće dozvoljeno preticanje preko "pune" sporih vozila, poput bicikala, traktora, radnih mašina i sličnih prevoznih sredstava. Motocikli više neće morati da idu jedan iza drugog, ali ako njihovi vozači ne nose kacige, koje moraju biti vezane, to će ih koštati 10.000 dinara.

zakon, saobraćaj, iluustracija Izvor: Mondo/Mario Milojević/ilustracija

zakon, saobraćaj, iluustracija Izvor: Mondo/Mario Milojević/ilustracija

Toliko ćete platiti i za razgovor mobilnim telefonom u ruci, nevezan sigurnosni pojas, 20-30 km/h veću brzinu od dozvoljene u naselju, 30-40 km/h veću van naselja, registracionu nalepnicu koja je istekla 30-60 dana, kao i za nepropisne, odnosno nečitljive tablice.

Najmlađi vozači će sad imati probne vozačke dozvole koje će trajati dve, umesto dosadašnjih godinu dana. Oni će smeti da idu maksimalnom 110 km/h na autoputu, 90 km/h na motoputu, dok na ostalim putevima neće smeti da pređu brzinu koja iznosi 90 odsto od dozvoljene.

zakon, saobraćaj, iluustracija Izvor: Mondo/Mario Milojević/ilustracija

Maksimalna snaga vozila kojim upravljaju je 109 KS (80 kW). Za nepridržavanje ovog propisa sledi kazna u iznosu od 20-40.000 dinara ili 30 dana zatvora. Maloletni vozači će uz sve ovo morati da se zove u društvu osoba koje barem pet godina poseduju vozačku dozvolu.

Kako se vama čine ovi novi propisi?

Komentari 82

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dusan

Najveci problem su korumpirani policajci.

Bane

Dve stvari: 1. U Americi kada se donese novi zakon, zakonodavac ima obavezu da stavi DVA van snage 2. Ograničenje brzine 80 km/h je napisano za automobile tipa Fiće s doboš kočnicama

Ne lupetaj

@Bane brzina se ne određuje prema autu već prema putu u uslovima pri kojoj brzini možeš bezbedno proći, ako već pričaš o svom iskustvu i zapadu jesi li negde vidio znak za mercedes 80 km. a za ladu 70 km.

loader