Uživo

11. PARADA PONOSA U BEOGRADU: Završena šetnja, ORGANIZOVANA I ŽURKA - Kuma iznenađena

U Beogradu se od 17 časova održala jedanaesta Parada ponosa. Ruta šetnje bila je: krenulo se iz parka Manjež Nemanjinom ulicom, Ulicom kneza Miloša, Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića do Narodne skupštine, zatim ponovo Ulicom kneza Miloša i Nemanjinom do parka Manjež.

Izvor: MONDO/Nenad Milošević
19:01

Ida Prester se iznenadila kad je pozvana da bude kuma

Hrvatska pevačica i voditeljka Ida Prester priznala je da je bila iznenađena što je izabrana za kumu Prajda. "Ja sam sada prvi put kuma Prajda. Do sad sam bila voditeljka Prajda, nastupala sam, bila sam i novinarka. Velika mi je čast. Malo sam se iznenadila, prvenstveno jer nisam odrasla ovde u Srbiji. Nego se zna da sam ja Hrvatica. Ali me osećaju ipak kao domaću, ja stvarno mislim da jesam glas, jer ne delim ljude ni prema naciji, ni prema orijentaciji. Mislim da ću se snaći u ovoj ulozi", istakla je Ida, piše Kurir. 

Ida je dodala da je danas divan, predivan dan. "Ovo su neki prekrasni ljudi, šareni, nikog ne muče. Dođite da se svi radujemo. Svako ima pravo na svoj dan. Imaš dan žena, hrišćanske praznike, oficire koji su imali svoju feštu, maratonce, pa zašto ne bi LGBT zajednica imala svoj dan? Živi svoj život i pusti druge da žive. Imaš svoju ljubav, niko te neće pitati za tvoju ljubav, neće ti gej populacija uzeti tvoju ljubav. Ljubav i mir", kazala je.

18:50

Kolona se vraća u Manjež

Kolona učesnika 11. Parade ponosa vraća se u park Manjež gde je bilo okupljanje. Očekuje se da će planirana žurka početi u 19 časova.

18:25

Kolona stigla do Narodne Skupštine

Od parka Manjež do Narodne Skupštine učesnici 11. Parade ponosa šetali su Nemanjinom, Kneza Miloša, Kralja Milutina i Trgom Nikole Pašića.

17:46

Kuma Prajda donela poklon

Kuma Prajda Ida Prester donela je poklon na Prajd. Ida je poklonila svoju venčanicu, a dobila je roze štikle. Ona je i zvanično otvorila 11. Paradu ponosa.

17:30

Počela šetnja

Šetnja je trebalo da počne u 17 časova, ali je krenula sa zakašnjenjem. Šetnja je počela 25 minuta kasnije od planiranog.

17:07

Stigla i ministarka za evrointegracije

Na Prajd je došla i ministarka za evrointegracije Tanja Miščević.

17:01

Na Prajd stigla i kuma

U park Manjež gde počinje Prajd stigla je i kuma ovog događaja, Ida Prester, pevačica benda Lolobriđida.

16:59

Ambasador Kristofer Hil na Prajdu

Američki ambasador Kristofer Hil prisustvuje Prajdu sa suprugom. Hil je i prošle godine prisustvovao ovom događaju.

16:39

Okupljanje u parku Manjež

Ovogodišnja Prajd šetnja počinje u 17 časova. Okupljanje je u 16 časova u parku Manjež. Kako su naveli organizatori, ruta šetnje je planirana na sledeći način: Kreće se iz parka Manjež Nemanjinom ulicom, ulicom Kneza Miloša, Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića do Narodne skupštine, zatim ponovo ulicom Kneza Miloša i Nemanjinom do parka Manjež.

16:15

Policija u centralnim beogradskim ulicama

Izvor: MONDO/Nenad Milošević

Jake policijske snage raspoređene su u centralnim beogradskim ulicama zbog održavanja Parade ponosa, a saobraćaj u centru grada je blokiran. Policija u opremi za razbijanje demonstracija postavila je metalne ograde u ulicama Nemanjinoj i Kralja Milana, u bočnim ulicama iz Birčaninove ka Nemanjinoj i delu Ulice kneza Miloša od Ministarstva spoljnih poslova do zgrade parlamenta.

Saobraćaj se odvija zaobilaznim trasama. Policija propušta pešake da uđu u obezbeđenu zonu.

Ukratko

  • Jedanaesta po redu Parada ponosa 
  • Ovogodišnji slogan "Nismo ni blizu“
  • Koncert u Prajd parku od 19 do ponoći
učitaj još +