• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRAŽE CAKE DA "PREVARE" TEHNIČKI PREGLED! U HIT oglasu o kome bruji Srbija majstor ponudio "rešenje" za 15 evra

Autor Aleksandra Vasić

Posle najave da će katalizatori na automobilima biti obavezni na tehničkom pregledu, na internetu su se pojavili oglasi za iznajmljivanje ovih delova automobila. Ipak, to nije tako jednostavno i većina automobila neće proći pregled na ovaj način.

 iznajmljivanje katalizatora za tehnički pregled Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Prema novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, svi automobili u Srbiji kojima je katalizator ugrađen fabričkom proizvodnjom, moraće da imaju ovaj deo na svom automobilu od 5. jula na tehničkom pregledu. S druge strane, automobili kojima je katalizator skinut, neće moći da prođu tehnički pregled.

Budući da su cene katalizatora visoke, pojedinici na internetu su se dosetili nove "ideje za biznis" koja podrazumeva oglase za iznajmljivanje katalizatora za potrebe tehničkog pregleda po ceni od oko 15 evra.

Iako je ovaj hit oglas za veoma kratko vreme na društvenim mrežama postao popularan, vozači treba da znaju da sama ugradnja katalizatora neće omogućiti da se prođe tehnički pregled, već katalizator mora da "ide u paketu" sa drugim uređajem, potvrđuju za MONDO iz Nacionalne Asocijacije tehničkih pregleda.

Možda će vas zanimati

HIT OGLAS NA INTERNETU

Prema procenama, više od 100.000 vozila u Srbiji neće moći da se registruje zbog nepropisne količine izduvnih gasova, odnosno zbog neispravnog katalizatora ili nedostatka ovog uređaja.

Kako bi zaradili i pomogli vozačima da prođu jeftinije, pojedini sugrađani smislili su da prevare zakon i stroge uslove tehničkog pregleda. Na internetu se pojavilo nekoliko oglasa na kojima se nudi izdavanje katalizatora po niskoj ceni i oni su se velikom brzinom proširili na društvenim mrežama.

"Ne možete proći tehnički pregled zbog nedostastka katalizatora? Skupa Vam je opcija ugrađivanja novog? Iznajmite katalizator na period obavljanja tehničkog pregleda", stoji u pomenutom oglasu.

U oglasu se navodi da je cena iznajmljivanja univerzalnog katalizatora 15 evra za 48 sati. Ta prevara služi onima koji ne mogu da prođu tehnički pregled zbog nedostatka tog dela, a skupo im je da ga ugrade.

SAMO ZA VEOMA STARE AUTOMOBILE?

Ipak, da ovo nije "čarobno rešenje" za sve one koji nemaju katalizator na svom automobilu ali žele da prođu tehnički, kaže za MONDO Vlada Marinković, predsednik Nacionalne Asocijacije tehničkih pregleda

"Sama postavka katalizatora neće ništa promeniti. Ako želite da ugradite katalizator bez lambda sonde koja pokazuje stanje izduvnih gasova, to nema svrhe. Lambda sonda je senzor koji meri sadržaj preostalog kiseonika u izduvnim gasovima koji se izbacuju nakon sagorevanja smeše vazduha i goriva u cilindrima. Tek kada se ona ugradi uz katalizator, vozilo će biti ispravno. A ako nju ugradite, vozilo je popravljeno", kaže Marinković za MONDO.

Ova prevara može da uspe jedino kod veoma starih vozila, ali svakako, to je mali broj automobila i može se reći da prečice za prolazak tehničkog praktično nema, kažu iz Nacionalne Asocijacije.

"Smatram da je ponuda za iznajmljivanje katalizatora vrlo neozbiljna. Svedena je na nivo šale i da niste ni blizu rešenja. Osim toga, cena od 15 evra je gotovo nemoguća, jer sam rad košta više", kaže Vlada Marinković.

ŠTA KAŽU MAJSTORI?

Ovaj uređaj koji "čisti“ izduvne gasove ugrađuje se već više od 30 godina i uklonjen je kod velikog broja vozila. Katalizator kod benzinca i dizelaša nije isti, pošto ima drugačiju funkciju i radi u drugačijim uslovima.

"Prethodnih godina skidanje katalizatora je postala sasvim uobičajena procedura. Kod starijih automobila se izvodi rutinski, dok je kod novijih nešto komplikovanija. Jednostavno, vozači žele da ga izbace iz automobila da ne bi imali problema s njim, naročito zbog toga što ranije niko na tehničkom pregledu nije proveravao da li je skinut ili ne. Međutim, sada stižu oštriji tehnički pregledi i sada nedostatak katalizatora postaje problem", kažu za MONDO iz automehaničarskog servisa u Beogradu.

Vlasnici su se ranije brzo i lako odlučivali da ih skinu, pošto mogu da ih prodaju, jer je otkup katalizatora odavno veoma unosan biznis.

"Cene katalizatora kreću se od 50 do čak 1.500 evra zavisno od toga koje je marke automobil, da li je katalizator univerzalan, zamenski ili originalan. U njemu se nalaze skupi materijali, platina, rodijum, paladijum. Međutim, cena starog, skinutog katalizatora zavisi od raznih faktora i sada u poslednje vreme vrlo često budu svega 30 do 40 evra", kažu iz automehaničarskog servisa. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte još

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

Ne diže niko frku zato što želi da zagadjuje okolinu već zato što nema novca da kupi noviji ili nov auto. Kao da sam ja glup pa ne bih otišao u salon i kupio nov pristojan auto ( ne patim od premiuma) ali prosto nije izvodljivo. Dokle god ne budemo u mogućnosti da od dve plate plaćamo ratu stambenog kredita i ratu za nov auto (ne mislim na BMW npr vec nešto najskromnije) i uz to živimo da nam ne manjka frižidera i letovanja, daleko smo mi od ekonomskih tigrova, ajkula, aždaja. Političari su odavno izgubili iz glave pravu sliku o našem pravom standardu, voze nova službena auta koja su kupila od naših para, održavanje i gorivo takodje od ovog napaćenog naroda. Baš oni znaju šta je katalizator, neki od njih su jedva i položili za B kategoriju. Dajte nam bolje plate pa onda dižite namete i norme!!!!!

Mile penzioner

Maltretiraju ljude sa nekakvim propisima, a posle kažu kako zagadjenja iz svih automobila učestvuju sa oko 6%, dok sa druge strane daju subvencije nekim kinezima koji naprave fabriku daju ljudima bedne plate da rade i zagađuju vazduh koliko svi automobili u državi.

Zli

Propisi evropski a plata Rumunska...

special image