• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TITOVA GREŠKA STIGLA NA NAPLATU: Zbog njegove odluke izgubili smo milione evra, iz problema se nećemo izvući decenijama!

Autor Tamara Jovanović

Građani Srbije plaćaće Titove dugove još tačno 20 godina.

Dugovi koje je Josip Broz Tito ostavio biće isplaćivani još narednih 20 godina. Tako će Srbija navodno već za 6 dana, 15 juna morati da isplati 22,14 miliona evra Svetskoj banci.

Reč je o takozvanom Konsolidacionom zajmu B, a u okviru junske rate 4,2 miliona evra čini kamata, a 17,87 miliona evra je glavnica.

"Stara Jugoslavija" je kredit uzimala sedamdesetih i osamdesetih, a poslednje rate doći će na naplatu 2031. i 2041. godine. Procenjuje se da je ukupan dug koji mora da se isplati veći od  1,7 milijardi evra. Tokom ove godine biće isplaćenoukupno 241,8 miliona evra i to Pariskom klubu, Svetskoj banci, ali i Kuvajtu.

I ove godine, baš kao i prethodnih, moraćemo da plaćamo ceh udobnog života, dobrih plata i jeftinih kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina. I ove godine, ali i mnogo narednih na naplatu nam praktično stižu zajmovi koje su od evropskih i svetskih finansijskih institucija uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović.

Možda će vas zanimati

Međutim, tu isplatama nije kraj, jer ćemo do kraja godine morati da otplatimo i kredite koje je pored pored Milke Planinc uzimao i tadašnji premijer Branko Mikulić i to od Kuvajta 1989. godine.

Olakšavajuća okolnost za ovu godinu je što smo sredinom januara otplatili poslednju ratu kredita prema Kini, “tešku” skoro 4 miliona evra. Tako više nemamo obaveze u okviru zajma koji je 1999. godine uzeo Mirko Marjanović, premijer Slobodana Miloševića.

Krediti koji stižu na naplatu u 2021. godini (u milionima evra)

Pariski klub poverilaca 152,27
Svetska banka, zajam A 22,69
Svetska banka, zajam B 43,95
Kuvajt 9,49

Za sada smo godišnje otprlike vraćali po 340 miliona evra, a otplatili smo dug prema Londonskom klubu i Evropskoj investicionoj banci, odnosno Evropskoj uniji.

Možda će vas zanimati

Zemlja se tokom sedamdesetih i osamdesetih godina zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba smo dobili 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde.

Krediti su tih godina prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija. Oko 1978. Srbija je bila minimalno zadužena, a do tada se u zemlju slivalo dosta novca od doznaka. Vremenom su, međutim, takvi prihodi bili sve manji, ali su potrošačke navike ostale iste. Tada se krenulo sa zaduživanjem, a kamate su išle i do 7 odsto godišnje.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 24

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vamos

Tito je umro 1980te a još vraćamo dugove iz njegovog vremena. Samo pomislite koliko dugo ćemo da vraćamo dugove iz ovog vremena?

Ja

Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži.

Milanče

Prodali Kuvajtu 300 tenkova, uzeli pare i isporučili manje. Ne znam tačno koliko. I onda se razlika vraćala kao kredit?????

special image