• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OČEKUJE LI NAS NOVO POSKUPLJENJE ULJA? Evo šta je izazvalo divljanje cena i kada će se smiriti

Autor Tamara Jovanović

Cena ulja skočila je u poslednjih meseci u nekoliko navrata.

 Da li će ulje ponovo poskupeti Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije navodi da je rast cene ulja na srpskom tržištu posledica kretanja cena ulja u svetu, ali i slabijeg roda suncokreta. On je dodao da i pored tog nemamo problema sa snabdevenošću i građani ne moraju da kupuju na veliko i da prave zalihe ulja.

"Cena koju plaćamo u maloprodaji u našoj zemlji i dalje je daleko ispod velikoprodajnih cena na nekim od najznačajnijih tržišta.Činjenica je da mi negde od aprila prošle godine imamo trend rasta cena ulja i proizvoda od ulja, i to je posledica dva faktora. Jedan je kretanje cena na globalnom nivou ne samo suncokretovog već i drugih vrsta ulja. Nogu je povuklo palmino ulje koje je u veoma velikoj upotrebi i onda smo imali skokove sa 120 na 189 do 229 dinara za litar. Sa druge strane, imamo nešto slabiji rod suncokreta nego što je to bilo prethodne godine, a da ne govorimo o nekim godinama ranije i kada ukrstite ta dva faktora vi dobijete ovo stanje na tržištu", objašnjava Malinović i dodaje da proizvođači potkrepljuju razloge za povećanje cena naglim skokom energenata.

Možda će vas zanimati

NEMA POTREBE ZA ZALIHAMA

Na pitanje da li bi bilo pametno da kupimo koji litar ulja danas, s obzirom na kretanje njegove cene, Malinović istiće da je to individualna stvar.

"Kada pogledamo prosečnu potrošnju ulja po stanovniku, mi govorimo o nekih 10 do 15 litara i onda samim tim nema potrebe za tim da pravimo zalihe. Međutim u celoj ovoj situaciji je veoma važno da kupujemo domaću robu. Ono što svi mi možemo zajedno da uradimo je da jačamo domaću proizvodnju i kupujemo domaće proizvode i na taj način čuvamo našu kuću", ističe Malinović.

Kako kaže, naši i strani ekonomisti tvrde da će se cene stabilizovati sredinom sledeće godine, a na pitanje šta će biti do tada, da li će i kod nas inflacija biti dvocifrena, ako cene rastu ovim tempom odgovara:

"Ako pogledamo projekcije Republičkog zavoda za statistiku i Narodne banke Srbije mi ne možemo očekivati taj efekat. Činjenica je da se inflacija u ovom trenutku kreće iznad gornje projektovane granične linije, ali ako pogledamo godinama unazad mi ćemo videti da imamo stabilnu stopu inflacije sa jedne strane", istakao je Malinović i još jednom naglasio da je bitno da kupujemo domaće proizvode jer ćemo tako dovesti do brže stabilizacije na tržištu.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Očekuje sigurno! To ne može da omane.

Serbia forever

Ulje Vital u Srbiji 229 dinara, a isti taj Vital u Austriji košta oko 180 dinara!? Da nije i plata veća u Srbiji za 25%!?

Djape

Nije vam mlogo svaki dan po 350 dinara za cigare a za ulje vam mlogo?? More dizi cene da svi sede kuci, da nemaju za kafanu pa da vidis kako korola nestaje

special image