Svet

RUSIJA DONELA ODLUKU - PREUZEĆE POTPUNU KONTROLU: Putin potpisao dekret koji niko ne može da obori, tiče se GASA!

Autor Nikola Todorović

Moskva je donela odluku o proizvodnji tečnog gasa.

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/Sky News

Ruski predsednik Vladimir Putin doneo je dekret o preuzimanju pune kontrole nad naftnim i gasnim projektom Sahalin 2 na dalekom istoku Rusije. Na taj način bi mogao da iz projekta potpuno izbaci komapniju Šel i japanske investitore. Ovim dekretom Putin je odobrio stvaranje nova kompanija koja će preuzeti sva prava i obaveze kompanije "Sakhalin Energi Investment Co", u kojoj Šel i dve japanske kompanije Micui i Micubiši imaju nešto manje od 50 odsto akcija.

U dokumentu na pet stranica, objavljenom nakon što su Moskvi uvedene sankcije zbog rata u Ukrajini, navodi se da će Kremlj odlučiti da li strani partneri mogu ostati u projektu. Državna kompanija Gasprom već ima 50 odsto udela i jednu akciju u projektu Sahalin 2, koji proizvodi oko 4 odsto svetske proizvodnje tečnog prirodnog gasa (LNG).

Ovaj potez Moskve povećava rizike za poslovanje kompanijama iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. "Ruska uredba efektivno ekspropriše strane akcije u kompaniji 'Sahalin Energi Investment Compani', što predstavlja dalju eskalaciju već postojećih tenzija", rekla je Lusi Kalen, glavni analitičar konsultantske kuće "Vood Mackenzie".

Šel, koji je već otpisao vrednost svoje imovine u Rusiji, pre nekoliko meseci je jasno stavio do znanja da namerava da napusti Sahalin 2 i da je u razgovorima sa potencijalnim kupcima. Izvori su rekli da Šel veruje da postoji rizik da Rusija nacionalizuje imovinu u stranom vlasništvu, dok je Putin više puta rekao da će Moskva uzvratiti Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima za zamrzavanje ruske imovine i druge sankcije.

Sahalin 2, u kome Šel ima 27,5 odsto minus jedna akcija, jedan je od najvećih svetskih LNG projekata sa proizvodnjom od 12 miliona tona tečnog gasa. Najviše ovog gasa se izvozi u Japan, Južnu Koreju, Kinu, Indiju i druge azijske zemlje. Japanski Micui ima 12,5 odsto udela, a Micubiši 10 odsto. Japan, koji u velikoj meri zavisi od uvoza energenata, ranije je najavio da neće odustati od svojih interesa u projektu.

"Propis ne znači da će japanski uvoz LNG odmah postati nemoguć, ali treba preduzeti sve moguće mere za nepredviđene situacije", rekao je japanski ministar industrije Koiči Hagiuda.

(MONDO)