Muška priča

Koji ste vi tip građe?

Autor Men'S Health

Koji ste vi tip građe?

Konačno, postalo je moderno klasifikovanje po vrsti telesne građe. Ova podela može da izgleda kao naučna istina, iako se ne temelji na samoj nauci, već na nedokazivoj filozofiji. Danas, bodibuilderi i svi drugi koji imaju treninge sa tegovima će odmah odmeriti vaš telesni tip. Ono što nije baš tako jasno, je šta ove teorije znače za vaš trening i ishranu.

Postoje tri telesna tipa: ektomorf, mezomorf i endomorf.

EKTOMORFI
Vitki, tanjih kostiju i mršavi. Nemaju puno mišićne mase niti masnih naslaga. Oni se ističu u aktivnostima u kojima je potrebna izdržljivost, kao što su trčanje na velike distance i penjanje.

MEZOMORFI
Klasični sportski tipovi, grčki bogovi najbolje pokazuju primer ovog oblika tela. Oni nemaju problema sa povećanjem mišićne mase i generalno su odlični sportisti koji se ističu u svim olimpijskim disciplinama.

ENDOMORFI
Zaobljeni tipovi, imaju čvrst kostur te obično nose i znatnu količinu masnog tkiva. Endomorfi imaju odlične predispozicije da budu uspešni u dizanju tegova ili u američkom fudbalu.

Sredinom dvadesetog stoleća, istraživači su pokušali da povežu tipove tela prema njihovim predispozicijama, sa određenim psihičkim osobinama.

Njihovi zaključci su još uvek prisutni u formi stereotipa: Srećni i veseli endomorf, glupi sportista mezomorf i pametni, ali dosadni ektomorf.

Iako je većina ovih pseudo-naučnih zaključaka izgubila značaj, stereotip je ipak ostao.

DA LI BI TIP TELA TREBALO DA ODREDI STIL VAŠEG TRENINGA?
Nekim ljudima je jednostavno povećati mišićnu masu, dok je drugima veoma teško zadržati i onu koju imaju.

Ako jedete ‘kao konj’, ali i dalje ne dobijate na težini, vi ste verovatno ektomorf.

DA LI MOŽE DA SE PROMENI TIP TELA?
Ne postoji ništa što možete učiniti da ga promenite. Ipak, ono što možete je da učite od onih koji su uspeli uprkos svim stvarima koje su ih sputavale.

Kao mršav čovek koji ima poteškoće sa povećavanjem mase (ektomorf), ne morate da brinete o dobijanju viška masnoće dok ste na ishrani za povećanje mase. U stvari, mnogi ektomorfi koriste veoma jednostavnu dijetu – jedu sve što vide.

Mršavi koji žele da povećaju svoju mišićnu masu moraju da povećaju unos kalorija i na veći nivo od mezomorfa i endomorfa koji imaju isti cilj – debljanje.

Osim toga, mršavi ektomorf mora da diže velike težine, imajući uvek na umu pricip preopterećenja. Dakle, nije dovoljno podizanje jedne težine, ektomorf mora konstantno da postavlja nove izazove, podizanjem veće težine od one sa kojom je navikao da trenira.

Ako vaš trening ne sadrži princip preopterećenja i napretka, nećete dobiti mišićnu masu. Ektomorf ne može da trenira tako često kao mezomorf. Pobrinite se da ostavite dovoljno vremena za odmor i oporavak.

Da sumiramo, tri su stvari na koje ektomorf mora da pazi kako bi uspeo da poveća mišićnu masu:

– DA jede mnogo: unositi što više kalorija i naterati se da vaga svake sedmice pokaže jedan kilogram više.

– Podizati velike težine: uvek postavljati nove izazove sa većim težinama i intenzitetom. U suprotnom slučaju, kalorije će biti sagorene bez napretka.

– Ostaviti dovoljno vremena za oporavak: smanjiti kardio treninge kako bi unesene kalorije mogle učestvovati u izgradnji mišićne mase.

Ne brinite o vašem tipu tela. Koncentrišite se na napredak. Ako pustite da vas tip konstitucije zabrine, trošiti ćete energiju na razmišljanje o nečemu što ne možete promeniti.