Povremena neispavanost čini nas slabije koncentrisanim i manje energičnim, ali dugoročna lišenost sna može imati ozbiljne posledice na zdravlje.

Stručnjaci za poremećaje sna kažu da bi iz spavaće sobe trebalo izbaciti sve što nas čini nervoznim, razbuđuje nas ili nam smeta, makar i na podsvesnom nivou. Evo njihovih "top pet" faktora koji utiču na dobar san!

TV

Jednostavno, previše odvlači pažnju, slažu se stručnjaci i objašnjavaju šta se dešava kada se "uspavljujemo" uz televiziju, makar uređaj bio i potpuno utišan.

"Šta god da ste pustili kako bi vas uspavalo, sigurno je neki program koji inače volite. Mozak će osloboditi hormone vezane za uzbuđenje, i to će vas ipak razbuditi. Ako uspevate da zaspite uz TV, to je dodatni znak da vam je telo preumorno, jer uspeva da zaspi uprkos tom uzbuđenju", navodi Tanudža Hamilton, specijalistkinja za poremećaje sna.

Posao

Papiri, notesi, ili drugi predmeti vezani za vašu profesiju trebalo bi da ostanu na radnom stolu koji se nalazi izvan spavaće sobe.

"Trebalo bi da 'spoljašnji' svet u potpunosti isključite 30 minuta pre odlaska na spavanje. To znači da bi sve vezano za posao, što će mozak održavati budnim a vas možda i nervoznijim, trebalo ostaviti izvan spavaće sobe," navodi Hamiltonova.

Ako morate da držite mobilni telefon u sobi, neka mu Internet bude ugašen, kao i zvuk, ostavite samo budilnik aktivnim.

Nered

Nemojte da poslednje što vidite pre nego što utonete u san bude gomila čistog (ili prljavog!) veša.

"Brojne studije su pokazale da nered i haos u spavaćoj sobi mogu ozbiljno uticati na san. Naš um nesređenu spavaću sobu registruje kao nedovršeni zadatak, makar to bilo i na nesvesnom nivou. Vaša spavaća soba trebalo bi da bude miran, harmoničan prostor u kojem vas ništa ne čini nervoznim", navodi Hamiltonova.

Kućni ljubimci

Znamo, volite ih, ali je moguće da će vas uznemiravati tokom noći. Neka vaš pas ili mačka spavaju na za to predviđenim mestima.

"Neki koriste ljubimce kao 'utehu' tokom noći, ali oni mogu da vas bude, proizvode zvukove ili skaču na krevet. Osim toga, mogu pogoršati alergije ili čak doneti buve u vašu posteljinu", objašnjava Roj Rejman.

Pročitajte i ovo: Šta raditi ako partneri imaju potpuno različit "ritam" spavanja?

LED osvetljenje

Najbolje je, savetuje profesorka Univerziteta u Virdžiniji Marijana Šklo-Koks, izbaciti svu tehnologiju iz prostorije u kojoj spavate.

"Plava svetlost koju emituju uređaji sa ekranima može uticati na kvalitet sna. Savetujem da u sobi nemate monitore kompjutera, laptopove, a ukoliko je moguće, izbacite i bilo koji drugi uređaj koji ima LED svetlo", kaže ona.

Imate li nešto da dodate na ovaj spisak? Recite nam u komentarima!