Stil

Održivija proizvodnja hrane: Nova Nestlé fabrika donosi investicije i inovacije u lokalnu privredu

Izvor Promo

Nedavno otvorena nova Nestlé fabrika u Surčinu, namenjena proizvodnji obroka na biljnoj bazi, jedan je od koraka ka postavljanju temelja inovacija u proizvodnji hrane.

Izvor: Promo

Svečanim otvaranjem krajem februara potvrđena je posvećenost kompanije pružanju podrške lokalnom stanovništvu kroz stvaranje novih poslovnih mogućnosti bez subvencija države, osnaživanje privrede i očuvanje životne sredine. U razgovoru sa Marjanom Davidović, generalnom direktorkom Nestlé Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, predstavljamo budućnost održivije proizvodnje hrane, ulogu lokalno uzgajanih sastojaka i podršku koju Nestlé pruža domaćim proizvođačima.

Kako nova Nestlé fabrika u Surčinu doprinosi inovacijama u proizvodnji hrane i u čemu se ogleda podrška lokalnim poljoprivrednicima?

Nova fabrika u Surčinu predstavlja našu predanost prilagođavanju potrebama sve zahtevnijeg tržišta, posebno prema rastućem interesovanju za obrocima na biljnoj bazi. Proširili smo kapacitet naše fabrike na 18.440 kvadratnih metara, uložili 80 miliona švajcarskih franaka, dok je više od 2.000 ljudi i 250 partnera bilo angažovano u izgradnji. Kroz primenu inovativnih procesa i tehnologija, planiramo da unapredimo proizvodnju hrane na biljnoj bazi, nudeći dodatne opcije u ishrani koje će zadovoljiti potrebe potrošača za izbalansiranom ishranom. Planiramo dalje investicije u istraživanje i razvoj novih tehnologija koje će omogućiti efikasniju upotrebu resursa i poboljšanje kvaliteta proizvoda. Takođe, aktivno radimo na jačanju lokalnih lanaca snabdevanja kako bismo bili otporniji na promene i doprineli stabilnosti tržišta. Uz to, nastavljamo sa podrškom lokalnim dobavljačima i njihovim proizvođačima putem našeg programa regenerativne poljoprivrede s ciljem podrške održivijoj proizvodnji sirovina u Srbiji. U novoj fabrici nastavljamo sa primenom “Zero waste to landfill” strategije u kojoj je naša postojeća fabrika u Surčinu bila pionir u Srbiji, i koja označava da nijedan komad otpada ne odlažemo na deponije.

Izvor: Promo

Na svečanom otvaranju krajem februara pomenuli ste da kompanija ovom investicijom pravi veliki korak ka održivijem sistemu proizvodnje hrane. Šta to konkretno znači za potrošače, a šta za vas kao deo prehrambene industrije?

Kao najveći svetski proizvođač hrane, Nestlé kontinuirano ulaže u transformaciju i proširenje svog asortimana. Prateći holistički pristup “od njive do trpeze” trudimo se da damo svoj doprinos prelasku na održivije sisteme proizvodnje hrane
Nova fabrika će proizvoditi obroke iz asortimana GARDEN GOURMET i time ponuditi veoma ukusnu opciju za one koji žele da isprobaju nešto drugačije. Kako je potražnja za obrocima na biljnoj bazi u značajnom porastu, ovaj Nestlé brend prisutan u više od 25 evropskih zemalja ispunjava najviše nutritivne i ekološke standarde. Iako se zasniva na biljnim sastojcima, GARDEN GOURMET nije samo za vegetarijance, već za sve one koji su radoznali u isprobavanju novih ukusa, a odlična je i alternativa u danima posta.
Glavni sastojak GARDEN GOURMET proizvoda jeste soja koja se uzgaja u Srbiji. Nestlé je u Srbiji pune tri godine posvećen promociji regenerativnih poljoprivrednih praksi koje doprinose očuvanju zemljišta, vode i vazduha, i veoma smo ponosni na to što što smo u naš lanac snabdevanja uključili i lokalne proizvođače ove žitarice. Regenerativna poljoprivreda jedan je od najvažnijih projekata naše kompanije i na globalnom nivou ukjučuje više od 500.000 proizvođača sirovina. To što je projekat veoma uspešno pokrenut i implementiran i u Srbiji, prvo sa lokalnim proizvođačima sušenog povrća, potom i sa proizvođačima suncokreta i soje, stavlja našu zemlju na mapu onih zemalja koje brinu o prehrambenim sistemima za boljitak lokalnog stanovništva i prirode. Plan nam je da ove godine više od 6.000 hektara bude obrađeno ovim regenerativnim agrarnim praksama, što je uvećanje za više od 100 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kako tačno podržavate lokalne proizvođače da pređu na održivije prakse proizvodnje i koje je konkretne korake kompanija preduzela u tom smislu?

Nestlé podrška lokalnim proizvođačima usko je povezana sa globalnim projektom regenerativne poljoprivrede. Kada smo pre tri godine krenuli sa primenom principa regenerativne poljoprivrede, naša podrška bila je usmerena na lokalne proizvođače sušenog povrća, koje je ključni sastojak čuvenog Začina C. Regeneraciju smo uspešno nastavili saradnjom sa proizvođačima suncokreta, a od prošle godine deo našeg lanca postali su i uzgajivači soje. Kroz različite obuke, prenošenje znanja, i pružanje finansijske podrške našim dobavljačima i njihovim proizvođačima sirovina dajemo aktivni doprinos u unapređenju poljoprivrednih praksi koje doprinose obnavljanju zemljišta i očuvanju istog za buduće generacije. U osnovne prakse regenerativne poljoprivrede spadaju sadnja pokrovnih useva, rotacija useva, primena precizne poljoprivrede koja doprinosi manjem angažmanu mehanizacije i ljudi. Uz to, pored pokrovnih useva sade se plodoredi koje zemljište štite od vetra i erozije, dok istovremeno doprinose očuvanju biodiverziteta.
Ovaj pristup je deo puta kompanije Nestlé ka postizanju globalnog cilja da do 2050. godine ostvari neto nulti uticaj na životnu sredinu i u partnerstvu sa lokalnom zajednicom verujem da svi zajedno doprinosimo ostvarenju ovog cilja.

Izvor: Promo