Zdravlje

Evo u kojim slučajevima zaraženi korona virusom idu u kovid bolnice

Izvor Tanjug

Dr Ivana Milošević zamenica direktora Infektivne klinike objašnjava u kojim slučajevima se oboleli primaju u kovid bolnice.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Zamenica direktora Infektivne klinike KCS dr Ivana Milošević izjavila je danas da je u toj bolnici devet pacijenata na respiratorima.

Dr Milošević je još jednom objasnila da će pacijent biti primljen u bolnicu ako ima zapaljenje pluća, zbog čega će se konstantno pratiti njihovo stanje, a posebno temperatura.

"Temperatraura je alarm za kontinuirano praćanje. Međutim, od presudnog značaja je koncetracija kiseonika u krvi i broj respiracija u minuti. To su parametri koji se kontinuirano prate, a njihov pad zahteva pre svega potporu kiseonikom, a ako nema poboljšanja, takav pacijent najčešće završava na respiratoru", objasnila je dr Milošević za Prvu TV.

Upitana da li su osećaj otežanog disanja i temperatura osnovni "signali" bolesti izazvane virusom korona, Milošević je odgovorila da bolest ne ide tim redom da bolest počne samo osećajem kratkog daha.

Objasnila je da često postoji uvod koji odgovara infekciji respiratornih organa - grebanje u grlu, sekrecija iz nosa, a onda temperatura i otežan dah.

Ona je apelovala na građane da ako osećaju takve simptome pre svega odu kod svog odbaranog lekara u Domu zdravlja, u takozvane kovid ambulante, gde može da se obavi prvi pregled.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 3.380 ljudi, a preminulo ih je 74.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.