Zdravlje

KRIZNI ŠTAB PORUČIO GRAĐANIMA: Teško da će se broj zaraženih spuštati dalje, sa ublažavanjem mera aktiviraće se virus

Autor Ksenija Jelesijević

Situacija u Beogradu se smiruje, ali je dovoljan samo jedan eksces da dođe do prenošenja virusa

Situacija sa korona virusom u Srbiji se smiruje, imamo silazni trend i sve manje laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze, ali je virus tu sa nama, poručili su članovi Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon.

Potreban samo jedan ekces i da se za dve nedelje virus opet proširi, rekao je Kon i pozvao građane da ostanu budni i pažljivi i poštuju epidemiološke mere.

Iako je evidentno da imamo sve stabilniju situaciju i dalje imamo značajan broj osoba koje su rezervoari infekcije i zato moramo da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci virusa i zato iznova apelujemo na građane da se pridržavaju mera jer je to jedini način da se izborimo sa virusom, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

"Istorijska je greška što smo pomislili da je sa gašenjem vanrednog stanja ugašen i virus. Bili smo ubeđeni da će preko leta virus imati manji potencijal. Nažalost, to se nije dogodilo. Tada nismo ni znali za aerogenu transmisiju virusa koja je pokazala zašto se toliko masovno prenošenje dešavalo. Kod nas je to rezultat ogromnog broja proslava za kratko vreme tokom juna i jula - svadbi, krštenja, veselja, mature, predizbornih događaja, protesta... sve je to pojačalo ovu epidemiju", rekao je Kon i apelovao na građane da nose maske i tako spreče prenošenje virusa.

"Jul je nama mesec maksimuma. Sada smo na prihvatljivom nivou, teško da ćemo se spuštati mnogo više dole, a sa ublažavanjem mera povećaće se aktivnost virusa", rekao je on.

Kon je rekao i da se situacija u Beogradu smiruje ali da je oprez i dalje neophodan, naročito u ovom trenutku kada su deca krenula u školu.

U Beogradu je najveći broj škola, fakulteta, učeničkih domova, sve se prati, rekao je on. "Pratićemo situaciju intenzivno. Uradili smo sve što smo mogli. Napravljen je jasan algoritam postupanja u slučaju pojave korone i sada sve zavisi od situacije", rekao je Kon.

Osvrnuvši se na svoj apel funkcionerima da nose maske i tako zaštite sebe i druge, dr Kon je rekao da je sada pravi trenutak za to jer ulazimo u jesenje-zimsku sezonu.

Niko nije očekivao takve skokove i takav potencijal ovog virusa preko leta i mislim da je sada pravi trenutak za reagovanje, rekao je epidemiolog Kon i dodao da njegov poziv funkcionerima nema nikakve veze sa pismima koje je uputio premijerki Ani Brnabić posle utakmice 10. juna i događaja u zatvorenom gde su se bojkotovale sve epidemijske mere.

Dr Kisić Tepavčević je pozvala roditelje da utiču na decu da shvate da maske moraju da nose ne zato da bi bila poslušna već zato što tako štite i sebe i svoju okolinu.

Možemo da budemo ponosni na našu decu koja su pokazala dosta discipline i stepen odgovornosti. Veliki broj dece se zaista ponaša odgovorno, pohvalila je dr Darija školarce dok je dr Kon pozvao učitelje i nastavnike da ako sumnjaju da je neko dete zaraženo da odmah pozovu epidemiologa koji će proceniti situaciju i doneti odluku o daljim koracima.

Zamenica direktora instituta "Batut" je rekla i da Srbija trenutno nema nijedno područje koje bi se moglo definisati kao žarište.

"Uglavnom se radi o sporadičnim slučajevima, ali oni su ravnomerno raspoređeni. To znači da bi oni lako mogli da se proširi po celoj zemlji. Ali, s obzirom na pad obolelih, govori u prilog ovih mera, nošenja maske, distance, tj. prevencije bolesti", rekla je ona.

Naše kolege u Kini to su prepoznale. Više od četiri meseca nisu imali smrtni slučaj, a beleže dvocifren broj obolelih. Isključivo zahvaljujući primeni preventivnih mera, dodala je Kisić Tepavčević.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.