Dnevni presek

PORAST KORONA BROJKI U SRBIJI: Preminulo 56, ponovo više od 2.500 novozaraženih

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan još 2.771 novi slučaj zaraze, a nažalost, još 56 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 213 pacijenata. Testirano je 14.946 ljudi.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bio 2.081 novozaraženi, još 59 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 218 pacijenata.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Korona uništava srce

Na pitanje koliko se često problemi sa srcem, kao najčešća komplikacija koja nastaje posle preležanog kovida, javljaju našoj zemlji u emisiji Uranak na K1 je odgovorila pomoćnica direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", prof. dr Aleksandra Nikolić.

"Mi još uvek nemamo podatke za Republiku Srbiju, ali nakon epidemije u Vuhanu, možemo da izvedemo zaključke. Tačno je, i jedan broj naših zdravstvenih radnika posle preležane korone je naprasno umirao i najčešće je uzrok bio akutni infarkt miokarda.Koliko tu ima zapaljenja srčanog mišića, miokardita, to je znak pitanja. Da biste nešto dijagnostikovali morate da imate specifičnu metodu za to. Kada govorimo o miokarditu, to je magnetna rezonanca, ultrazvuk i onda bi morali malo specifično da se usredsredimo na analizu svih tih pacijenata da bismo mogli da donesemo zaključak. Tačno je da u našim ambulantama pacijenti, čak i oni mlađi, kada radimo kardiološki pregled, navode da se pojačano zamaraju, da osećaju aritmiju. Sve su to znaci koje treba pratiti i to jesu znaci koji govore da se sa srcem nešto dešava".

* Prognoze profesora Kočovića

Na pitanje kada možemo da očekujemo neko značajnije smanjenje i mirniju epidemiološku situaciju, odgovor su dali profesor informacionih tehnologija i direktor Doma zdravlja Palilula.

"Pominje se 'crni petak', ali jedan dan nije presudan, presudno je više događaja, imamo mi tu slave, sportske događaje i slično, ali imamo i dosta vakcinisanih. Voleo bih da se ovaj trend nastavi, i ako se nastavi mi ćemo negde oko 20. decembra oko 500 zaraženih dnevno, što je u odnosu na 2.500 koje smo imali danas i juče fantastičan rezultat, ali opet kažem, to može i da se poremeti", rekao je prof. Kočović u emisiji Uranak na K1.

* Simptomi pojave krvnih ugrušaka

Poslednjih meseci se dosta priča o pojavi trombova kod pacijenata koji su preležali kovid, kao i tome koliko su opasni, čak fatalni ukoliko se ne otkriju na vreme. Krvni ugrušci mogu da putuju kroz krvotok sve dok se ne "zaglave" u uskom prolazu, a ako se ne zapaze na vreme mogu biti ekstremno opasni po zdravlje pojedinca. Stručnjaci su otkrili kako da prepoznate da se tromb "preselio" u pluća.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO