Zdravlje

DOKTOR OPERISAO GRUDI, A KAD JE BUKNULA INFEKCIJA - NESTAO: Lidija prošla PAKAO u privatnoj klinici, oglasio se dr Colić

Autor Tamara Veličković

Dve žene, koje su se podvrgle estetskim zahvatima u jednoj privatnoj klinici u Beogradu, suočile su se sa komplikacijama - jedna ne može da pomera usta, dok druga ima infekciju i rane na grudima.

Izvor: Prva TV/screenshot

"Doktor me je unakazio lekom koji se ne koristi, rana je počela da se otvara, dobila sam visoku temperaturu, a niko nije bio tu", rečenica je kojom svoju priču započela Maja Božović (40) iz Beograda, a koja tvrdi da je sa klinike izašla unakažena nakon želje da ubrizga botoks. Lidija Trbojević je takođe operisana na istoj privatnoj klinici u Beogradu koja je nakon novih implantata u grudima doživela komplikacije. U emisiji "Jutro" na Prvoj gostovali su hirurg dr Milan Colić, Lidija Trbojević i advokat Dragoslav Glogonjac koji zastupa Maju Božović. Lidija je godinama imala problem sa benignim tumorima na dojkama, zbog čega je bila neophodna operacija.

"Da, tako je. Mada je ta operacija bila davno, a sada sam htela da zamenim te implantate. To se dogodilo 1. marta prošle godine na toj klinici. Radila sam estetsku operaciju nosa i odatle sam izašla u potpunosti unakažena. Nisam imala samo infekciju koja je česta, dobila sam užasan izgled samih dojki i nosa. Infekcija je trajala sedam meseci, stafilokokom, a doktor je sve vreme govorio kako to nije ništa i da će proći samo od sebe. Potom je počelo sve više da se otvara. Nakon moje opomene pred tužbu, dogodila se druga operacija", započela je priču Lidija i objasnila:

"On je ponudio da mi odradimo rekonstrukciju dojke. Odradili smo, ali tada dolazi do otvaranja druge dojke. Od toga je nastao problem. Kasnije doktor nije želeo da sarađuje, govorio je kako se ništa ne dešava, kako ja ne trpim bolove, da serozna tečnost koja se stvorila nije bolna, kako će proći samo od sebe, ali nije prolazilo. Na drugoj klinici su mi veći deo sanirali. Ja pretpostavljam da i dalje imam neku vrstu infekcije, ali psihički nisam spremna da to rešavam", ispričala je Lidija Trbojević.

Dr Milan Colić objasnio je da se radi o visoko rizičnoj intervenciji koja donosi komplikacije.

"Važi mišljenje da se mi, lekari, štitimo i da ćutimo. Mislim da ćutanje još više izaziva sumnju u naš rad. I danas postoji stigma, kada se tako nešto desi u privatnoj praksi, da se o tome mnogo čita i piše. Ovakve slične stvari se dešavaju redovno i na kardiologiji, ginekologiji, urologiji i svim drugim specijalnostima, kako u privatnim, tako i u državnim bolnicama. Plastična hirurgija je interesantna zato što se tu vrti novac, pacijent plaća tu uslugu i zato što želi da poboljša fizički izgled. Pacijenti se ponekad zaista ponašaju kao da su u supermarketu, hoće da imaju isti nos kao njihova drugarica. To nije tako. Moramo da pričamo o rizicima i komplikacijama", rekao je hirurg.

Izvor: Prva TV/Printscreen

Dr Colić je detaljno objasnio kako dolazi do komplikacija.

"Ove komplikacije se dešavaju i u bolnici Colić. Ne mogu da kažem da se ne dešavaju. Mi smo dužni da pacijentima objasnimo sa čime se suočavaju. Ovo je vrlo delikatna operacija za koju je potebna velika stručnost, koju kolega svakako ima, ali nije mogao da predvidi organizam. To nije prva intervencija, već druga ili eventualno treća. Kad imate gomilu konaca unutra, taj implantat je strano telo za ljudski organizam. Naš organizam ne zna da mi hoćemo da ga ulepšamo i on se bori protiv stranog tela imunim sistemom. Na taj način želi da odbaci implantat, rana se otvara i dolazi infekcija. To je sticaj nesrećnih okolnosti", objasnio je dr Colić i dodao:

"Ne želim nikoga da branim, mislim da je u ovim slučajevima bitno da se prikupe svi dokazi. Moramo da budemo svesni da je to visoko rizična intevencija. Svaka hirurška intervencija nosi rizike i komplikacije. Ja sam ovde da branim struku i stav prema pacijentima. Ja sam njima zahvalan i hvala im na poverenju. Mi živimo od njihovog novca, a oni od naše stručnosti. Nijedan kolega nije ustao iz kreveta i otišao da nanese nekome zlo. Komplikacije se dešavaju. Zašto se ovo desilo, ne mogu da komentarišem na osnovu fotografije", rekao je dr Colić, nakon kojeg se uključila Lidija.

Kako je objasnila, dr Lazar Pajović koji je sprovodio intervenciju, nije želeo da odgovori na njene pozive.

"U više navrata sam pokušavala da stupim u kontakt sa doktorom. Tačno je da se komplikacije dešavaju, ali ne možete kao pacijentu koji je dobio infekciju da ne preduzmete ništa, da ne uzmete bris rane, da ne reagujete par meseci i da ako ja vas nazovem sa visokom temperaturom, vi kažete da ne mogu da dođem jer su praznici. Ne slažem se da to može da se dešava svuda. Problem je nemarnost, moramo više da radimo na tome, da se doktori više aktiviraju, da saniraju sve ono što nije dobro da bismo dalje mogli da im verujemo", rekla je Lidija.

Advokat Dragoslav Glogonjac, koji zastupa Maju Božović, objasnio je da je njegovoj klijentkinji propisan pogrešan lek u znatno većoj dozi.

"Njoj je intervenciju takođe sprovodio dr Pajović. Želela je da uradi zatezanje lica botoksom. Međutim, na klinici joj je dat pogrešan lek, onaj koji se ne primenjuje u antiejdž medicini. Umesto leka vistabel koji je jedini registoravan u republici srbiji za primenu u antiejdž medicini. Njoj je gorna usna pala i nije mogla više da se smeje. Mi smo preduzeli mere, prijavili smo kliniku i doktora zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja. Takođe ćemo napraviti prijavu Lekarskoj komori, odnosnu sudu časti Lekarske komore Srbije. Pokrenućemo građanski postupak radi naknade štete i razmotrićemo da podnesemo krivičnu prijavu jer je primenjen lek koji nije smeo da se primenjuje u ovom medicinskom tretmanu ulepšavanja", objasnio je advokat.

Ipak, dr Colić je istakao da lekovi koji se spominju sadrže iste supstance, samo su nazivi drugačiji.

"Osnovna supstanca se zove botulinski toksin. On se razvija u više pravaca. U narodu je poznatiji kao botoks. On je registrovan za neurologiju kod nas i za druge oblasti, a vistabel je registrovan za estetsku hirurgiju. Radi se o istoj stvari, imamo dve kisele vode koje se drugačije zovu, ali obe su kisela voda. To što je vistabel registrovan samo za estetsku hirurgiju daje pravni osnov da kolega bude tužen, ali supstanca je potpuno ista, 100 odsto ista. Vi odlučujete koliki ćete broj jedinica dati. Mislim da naša Agencija za lekove i medicinska sredstva treba da donese odluku i da vidi šta je šta. Ja se slažem da je samo ovo registrovano, ali stvar je samo u pakovanju. Proizvod je isti i ako vi u tom trenutku na tržištu nemate vistabel i imate samo botoks, a znate da je ista supstanca, vi udovoljite pacijentu", objasnio je dr Colić.

Nakon njegovog objašnjenja, advokat Glogonjac je oštro reagovao.

"Slažem se sa doktorom da je reč o istoj supstanci, ali mi imamo određenu regulativu koja reguliše zdravstvenu materiju. Ako Agencija za lekove i medicinska sredstva izdaje dozvolu za botoks i visabel, onda doktori moraju da se pridržavaju. Ne možete da primenjujete nijedan lek ako nije indikovan za primenu u terapiji antiejdž medicine.Poređenje sa kiselom vodom nije primereno. Proizvođač ne bi pravio dva različita leka pod različitim imenima da ne postoji određena razlika. Mojoj klijentkinji je lek botoks dat u većoj dozi koja je propisana za upotrebu u antiejdž medicini. Nema rasprave da je došlo do greške doktora. Obavili smo veštačenje nakon intervencije i ja ovo ne pričam napamet. Sve sam obavio što je trebalo i zato je donet zaključak", rekao je advokat.

Pogledajte fotografije Maje Božović kojoj je gornja usna pala:

(MONDO)