Da živi SFRJ - dajte doprinos na Wikipedia sajtu! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tech Vesti

Da živi SFRJ - dajte doprinos na Wikipedia sajtu!

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Muzej Jugoslavije i Vikimedija Srbije zajedno u predstavljanju kulturnog nasleđa na Wikipedia sajtu - posetite već danas!

Vikimedija Srbije i Muzej Jugoslavije organizuju uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na stranici Wikipedia, na srpskom jeziku. Akciji se pridružuje i Istorijski arhiv Jagodine, koji će za Wiki projekte donirati političke plakate iz ovog perioda.

Wikipedia urednici, volonteri Vikimedije Srbije i zaposleni u Muzeju Jugoslavije okupiće se kako bi zajedno unapredili članke na Vikipediji na srpskom jeziku o znamenitim ličnostima iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Zajedničkim radom ustanovljeno je da mnoge biografije nedostaju na Wikipedia sajtu, a da Muzej poseduje adekvatnu literaturu, koja je osnova za građu članaka, kao i  fotografije za ilustraciju.

Uređivački maraton, koji je simbolično održan na nekadašnji Dan republike (29. novembra) je zvanični početak dugoročne saradnje između Muzeja i Vikimedije, a nastaviće se programom Vikipedijanac stažista, koji će biti realizovan u ovoj ustanovi u narednih mesec dana. Urednik Vikipedije sa iskustvom radiće u ovoj instituciji kulture na digitalizaciji materijala od enciklopedijske vrednosti, koji će se potom naći na stranici Wikipedia i drugim Wiki projektima, ali će pružiti i obuku zaposlenima za samostalni rad u Wikipedia okruženju, kao i na unapređenju članaka na Wikipedia sajtu na srpskom jeziku.

Saradnja Muzeja Jugoslavije i Vikimedije Srbije deo je GLAM programa (Galleries, Libraries, Archives, Museums), koji srpski ogranak Zadužbine Vikimedija sprovodi u našoj zemlji. U pitanju je dvosmerna saradnja sa institucijama kulture u unapređenju dostupnosti riznice kulturnog nasleđa naše zemlje na internetu, odnosno na Wikipedia-ji - najvećoj riznici ljudskog znanja u istoriji.

Program GLAM dobio je podršku i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, gde su održane inicijalne radionice i prezentacije za predstavnike muzeja, arhiva i biblioteka u Srbiji o mogućnostima doprinosa Wiki projektima, odnosno prisutnosti srpske kulture na internetu.

Kao rezultat ove podrške, brojne ustanove kulture se pridružuju GLAM programu širenja slobodnog znanja i kulture, pa se tako trenutno intenzivno uspostavlja saradnja sa muzejima, arhivima i bibliotekama širom Srbije. Istorijski arhiv Jagodine će za početak saradnje donirati političke plakate, u Muzeju u Leskovcu se sprovodi program stažiranja, a u Muzeju Vojvodine će sredinom decembra biti održan dvodnevni seminar za predstavnike muzeja u Vojvodini.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bilo ne ponovili se

Ostali su usli u jugoslaviju (to jeste Kraljevinu SHS) Da bi preko srbije dobili drzavnost koju nikada nisu imali. Nasi srpski politicari su uvek gusili srpstvo da bi podilazili hrvatima i ostalima. Mnogi pricaju o dobrom zivotu za vreme komunisticke Jugoslavije ali to mogu pricati deci koja nije upucena. Moglo se kao putovati svagde a u stvari vecina nije putovala nigde. I taj lep zivot je trajao samo par godina realno. Mnogi su zaboravili 70-ih i pocetkom 80-ih nestasice ulja, šećera. Pa i nafte i benzina kada si smeo voziti kola neparnim danom ako ti je na registraciji neparni broj ili parnim danima ako ti je broj paran. Onda su ukinuli to pa uveli bonove. I to koji hvale jugu bili su iskljucivo jednom ns moru ostalih godina su isli u selo kod roditela ako su ih imali. Postojslo je naravno krem drustvo koje je islo svake godine.

Zoran

Ako je iko bio izigran prilikom stvaranja kraljevine SHS onda je to svakako Crna Gora U sastav te vjestacke tvorevine jedino je Crna Gora ušla kao medjunarodno priznata drzava a ulaskom u taj savez sve je izgubila - ime državnost medjunarodni ugled i da ne nabrajam vise A sve na prevaru i izdajstvo pojedinaca koji su izdajom svoje zemlje dobili neke sitne povlastice u Beogradu

Blagoje Jovović

Više vredi Sipcic Vlade no 3 Mosine brigade.

RECENZIJE

HOROSKOP

TIPS & TRICKS