• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Srbiju ne obeshrabruje datum - 2025.

Izvor MONDO/Agencije

Datum za prijem u EU je važan kao okvir, ali najvažnije je da se sprovedu reforme u korist građana i Srbije, ocenili su danas premijerka Ana Brnabić i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Han je, na zajednickoj konferenciji za štampu, istakao da 2025. godina, datum koji je u vezi pristupanja Srbije EU pomenuo predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nije ništa zacrtano, vec nešto što pokazuje snažnu posvecenost EU za region.

"Vremenski okvir je jasan i imamo plan aktivnosti koje je definisala srpska vlada, dogovore koje imaju sa nama. Važno je sprovesti sva važna pitanja, jer nije stvar u tome da izadete nama u susret i uradite šta mi želimo, vec da unapredujete životni standard gradana, date im mogucnost da ostanu u zemlji, a ne da budu primorani da emigriraju", porucio je on.

Kazao je da nije bilo nikakvih ranijih najava o prijemu do 2020., dodajuci da pristupni pregovori Srbije napreduju dobrom brzinom, iako bi mogli još brže.

"Ono što je važno je kvalitet. Važniji je kvalitet od brzine. Ako se te dve stvari mogu harmonizovati onda je dobro, ali kvalitet je najvažniji", ukazao je Han.

Han je ujedno podsetio da vremenski okvir do 2025., ako se želi tada ostvariti clanstvo, znaci da pristupni pregovori moraju biti okoncani najkasnije do 2023, jer su potrebne dve godine da se završi proces ratifikacije, a i sprovede referendum u Srbiji.

Han je istakao da je otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima donelo povecane investicije u Srbiji, jer su meduanrodne kompanije pocele da hrle u tu zemlju.

Konstatovao je da je u Srbiji aktuelno solidnija situacija u smislu pravnih uslova, predvidivosti, a da evropska perspektiva donosi gradanima mogucnosti, radna mesta.

Pismo koje otkriva KADA Srbija ulazi u EU?!

Izrazio je uverenje da je vlada Srbije u potpunosti posvecena procesu evropskih integracija.

Premijerka Brnabic je podvukla da se Srbija "ne obeshrabruje tako lako".

Kao vlada nismo obeshrabreni datumom 2025. Evropske integracije su važne pre svega zbog nas samih. Reforme koje dolaze kao rezultat evropskih integracija najvažnije su zbog nas samih, naših gradana i privrede, a ne EU. Ljudi u EU su naši prijatelji i partneri, a sve što mi radimo danas radimo zbog nas“, naglasila je ona.

Kazala je da bi bilo odlicno da znamo datum kada ce Srbija biti u EU, ali je to manje važno od toga da iskreno i suštinsko sprovodimo reforme.

Vucic Hanu: Clanstvo u EU prioritet

“Ja vidim naš put ka EU na tri stuba - jedan je ekonomsko jacanje i reforme, to je ono gde smo najviše napredovali u poslednje 3 godine, drugi je reforma javne uprave i treci vladavina prava kako bi imali efikasnije sudstvo. Sva ta tri stuba doprinose boljem kvalitetu života nas samih. Bez obzira koje godine treba da pristupamo, ovo radimo za nas kako bi mi kao društvo bili pravedniji, javna uprava transparentnija, i imali sve manje korupcje, imali privredu koja je dinamicna, poslovno okruženje koje je stabilno i predvidivo, mogli da pružimo podršku malim i srednjim firmama, imali sudstvo koje je efikasnije“, porucila je Brnabic.

Ona je ponovila da je strateški cilj Srbije pridruživanje EU i da je to jedan od najvažnijih prioriteta naše zemlje i vlade koju vodi.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ВладаР

Референдум!

Дејан

2025г жвака за лудака !!

Rumba

Ovi zaista nemaju dodir sa realnošču. Nisu tačni u glavama, al nikako! 2025??????????????????? Ovakvim tempom namjernog ekonomskoiscrpljivanja Srbije od te iste EU, nema Boga da opstanemo ni do 2021.! Nama je jedini spas skorašnji raspad EU!

special image