Trudnice često kažu da "jedu za dvoje", ali stručnjaci upozoravaju da prejedanje u trudnoći može nerođenu bebu da izloži zdravstvenim rizicima.
Bebe cije su majke u trudnoci previše jele sklonije su razvoju astme, alergijskim reakcijama na hranu i razvoju dijabetesa tipa 2.
Strucnjaci isticu da trudnice ne bi trebalo da jedu preterano, kao i da je važno da svakodnevno unose voce i povrce zbog zdravlja bebe.
Jedenje za dvoje je mnogim trudnicama izgovor da pojedu sve što im se nade pod rukom, kaže neonatolog dr Edrijen Gordon.
"Važno je da znate da treba da unosite više kalorija nego inace, ali ne mnogo više. Ne treba da jedete za dvoje", kaže on.
Lekari upozoravaju da je važno da žene u trudnoci usvoje zdrave navike ishrane jer je sve više onih koji boluju od dijabetesa tipa 2, astme ili alergijskih reakcija.
Prema njihovim preporukama, trudnice bi trebalo da pojedu barem dve vocke svakog dana, kao i da jedu zeleno i narandžasto povrce.
Sa druge strane, preporucuje se da izbegavaju beli hleb, slatkiše i zasladene napitke.
"Ako postoji vreme kada je najvažnije da osoba hrani zdravo, onda je to kada želi da ostane u drugom stanju i kada zatrudni. To je toliko važno da bi zaista trebalo da vam bude prioritet", kaže dr Gordon.
Sve ove preporuke dolaze nakon istraživanja koje je dr Gordon sproveo, a koja se tice uticaja ishrane, stresa, kilaže i cigareta na dete 1.000 dana nakon zaceca.
"Gojaznost je jedna od najvecih globalnih zdravstvenih kriza 21. veka, a najveci porast je kod žena koje su u reproduktivnom dobu", kaže neonatolog.
Sve je veci broj dokaza da loša ishrana trudnice kasnije dovodi do dugorocnih zdravstvenih problema kod deteta.
Istraživanje je pokazalo da na razvoj deteta u prvih 1.000 dana od zaceca znacajno uticu biološki i fizicki faktori.
"Prvih 1.000 dana je period maksimalne razvojne plasticnosti, što znaci da je to period kada smo kao organizam najpodložniji promenama usled uticaja okruženja. Te promene mogu da imaju doživotne posledice", upozorava dr Tim Mur.