• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd voli nauku!

Izvor mondo.rs

Jedanaesto izdanje Festivala nauke obišlo više od 30.000 posetilaca!

Više od 30.000 hiljada posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naucnim izazovima i svetom nauke na ovogodišnjem, jedanaestom po redu Festivalu nauke koji se od 14. do 17. decembra održao na Beogradskom sajmu.

Ove godine u cetiri hale Beogradskog sajma posetioce je docekalo više od 700 naucnika i naucnih komunikatora iz 75 naucnih i obrazovnih institucija, koji su doživeli brojne naucne izazove kroz cak pedeset tri interaktivne postavke, cetiri izložbe i naucne šou programe na velikoj Naucno-fanasticnoj bini.

Mladi radoznalci bili su u prilici da cuju više nego korisne savete o tome kako se primenjuje prva pomoc, cak i u situacijama velikih nepogoda, dok su oni stariji uz pomoc simulatora ceonog sudara mogli da se uvere zbog cega je pri svakoj vožnji vezavanje pojasa ne samo poželjno, vec i obavezno! Svi zajedno odmerili su snage sa virtuelnim životinjama, jedan na jedan, pokušavajuci da ih sustignu na atletskoj stazi, drže korak sa njima ili da im pobegnu. Zaljubljenici u biciklizam proverili su koliko im je energije na omiljenom dvotockašu potrebno da bi upalili sijalicu ili pokrenuli blender, a ne nekoliko festivalskih postavki sva cetiri dana neumorno su radili pravi mali vremeplovi koji su zainteresovane vodili na put u ledeno doba, druženje sa dinosaurusima ili arheološka blaga Srbije.

Uz brojne novitete ovogodišnjeg Festivala nauke, zona "Nauka u pokretu" ispostavila se kao najdinamicniji naucni poligon na kojem su veštine pokreta i kretanja u prirodi razvijali posetioci svih uzrasta, pa su tako mališani na naucnoj klackalici mogli jednom rukom da podignu svoje roditelje, a najhrabriji su na Koriolisovoj vrteški mogli da provere da li imaju ono što im treba u slucaju da zažele da postanu kosmonauti! Uz to, Porodicni dan kojim je poslednji festivalski dan ove godine osmišljen posebno za porodicna druženja svih uzrasta, pokazao se kao pun pogodak! Tako su u nedelju na Festivalu nauku najbrojnije bile upravo porodicne posete, a roditelji i mališani pokrenuli su zajedno novu tradiciju nedeljnih druženja i okupljanja uz nauku. Ekspertinejdžeri, koji su iz cele Srbije došli na Festival nauke sa svojim izumima, eksperimentima i naucnim projektima oduševili su svoje vršnjake, ali i sve ostale, znanjem i veštinama stecenim iz fizike, hemije, robotike...

Postavka "Energija koja pokrece" i otkrila malim buducim naucnicima zašto je nafta u savremenom svetu još uvek nezamenljiv energent kao i na koji nacin razlicita pogonska goriva pokrecu motore u prevoznim sredstvima. Eksplozivni i spektakularni eksperimenti koji su privukli pažnju mnogobrojnih posetilaca pokazali su da nauka ima objašnjenje koji zakoni fizike uticu na kretanje i kako razlicite vrste pogonskih goriva postaju izvor energije koja pokrece.

Naucni komunikator iz Holivuda Stiv Vulf prikazao je publici spektakularni šou "Nauka iza filmova" na Naucno-fantasticnoj bini, koji je kroz cetiri festivalska dana pogledalo skoro 5.000 posetilaca! Svi oni, vodeni Stivovim znanjem, uzbudljivim eksperimentima i zabavnim komentarima, otkrili su kako to nastaju i kako se bezbedno izvode kaskaderske scene i vratolomije u holivudskim filmovima. Francuska trupa "La Belle Apocalypse" oduševila je posetioce svojim performansom i cirkuskim akrobacijama koje su, osim ovacijama, bile pracene i objašnjenjima fizicara o tome kako se u izvedenim tackama provlace ili pak zaobilaze naucni zakoni. Ekipa AHHAA naucnog centra iz Estonije, dobro poznate zvezde Festivala nauke, ove godine osvojila je publiku izvodeci sve one eksperimente koje posetioci nikako ne bi trebalo da izvode sami kod kuce, uprkos tome što to možda žarko žele. U svojim odelima i sa velikom zaštitom oni su svima pokazali zbog cega ti eksperimenti, iako deluju veoma zabavno, nikako nisu bezbedni za kucne uslove.

Deveti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Zemlja partner Festivala nauke je Americka Ambasada.

Podrška festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela i Francuski institut.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE