Već dugo se ugljeni hidrati smatraju najvećim neprijateljem vitke linije. Nova studija sprovedena u Tel Avivu, međutim, pokazala je da bi za doručak trebalo da jedemo hleb, ako želimo da smršamo.
"Parce hleba ujutru dovodi do slabijeg odgovora glukoze i manje goji nego isto to parce hleba pojedeno uvece", kaže vodeca autorka studije dr Danijela Jakubovic.
Ona tvrdi da je doba dana - kada jedete i koliko cesto jedete - mnogo važnije od toga šta jedete i koliko kalorija unosite.
Studija je pokazala da su ljudi koji su jeli obilan dorucak, malo manje obilan rucak i malu veceru izgubili cetiri puta više kilograma u odnosu na osobe koje su jele šest obroka tokom dana.
U ovom testiranju su ucestvovali ljudi oboleli od dijabetesa i gojazne osobe, ali je ovo dobar indikator kako bi prosecna osoba mogla da skine višak kilograma.
Nutricionistkinja Suzi Barel saglasna je sa rezultatima studije.
"Postoji više dokaza koji pokazuju da je vreme obroka i distribucija ugljenih hidrata tokom dana važan deo mršavljenja i dugorocne kontrole kilaže", kaže ona.
"Optimalna glukoza, i samim tim regulacija insulina, najmocnija je stvar koju svako od nas može da uradi da bi dugorocno održao zdravlje i vitku liniju, a unošenje kontrolisane kolicine ugljenih hidrata je najlakši nacin da se to postigne".
Na primer, nutricionistkinja kaže da je tost hleb sa puterom od kikirikija i bananom, na primer, odlican obrok za pocetak dana.