Nutricionisti uvek savetuju da jedemo više povrća, ali bi trebalo da znamo i da nije sve povrće jednako zdravo i dobro...
Najveci broj ljudi se sada, pred leto, "seti" da bi trebalo da jede zdravije i da više vežba kako bi doterali liniju za suncane dane. Upravo zbog toga, navale na voce i povrce za koje nutricionisti ionako smatraju zdravom hranom, ali nešto bi trebalo da znate - nije sve povrce jednako zdravo.
Naime, u Harvardovoj školi javnog zdravlja sprovedena je studija u kojoj je tokom 20 godina analizirana ishrana 130.000 odraslih ljudi. Svake cetiri godine, naucnici su pregledali dnevnike u koje su ucesnici zapisivali namirnice koje jedu na dnevnoj bazi, a svake dve godine su prijavljivali svoju kilažu.
Na ovaj nacin, strucnjaci su uspeli da identifikuju kategoriju povrca koja zapravo doprinosi gojenju, odnosno koje bi se moglo nazvati najnezadravijim povrcem.
Sudeci prema ovoj studiji, ucesnici koji su jeli skrobno povrce u velikim kolicinama, a u to spadaju kukuruz, krompir i grašak, cešce su bili gojazni.
"Kukuruz je ubedljivo najgori, a ispostavilo se da se osoba ugojila skoro kilogram za svaku dodatnu porciju koju je pojela tokom cetiri godine", saopštili su naucnici.
Verovatno se pitate zašto je to tako, a strucnjaci objašnjavaju da skrobne namirnice imaju vece glikemijsko opterecenje, zbog cega dolazi do cestih oscilacija u nivo šecera u krvi nakon konzumiranja ove namirnice, zbog cega nakon toga želite da jedete još.
Sa druge strane, naucnici su utvrdili da ucesnici studije koji su jeli povrce bogato hranljivim vlaknima, poput kelja ili boranije, imali su vece šanse da smršaju za te cetiri godine.